Neumoljive činjenice: Brojke demantuju opoziciju iz FBiH i vlast RS-a

Krizni štab FBiH odradio je mnogo bolji posao od onog u RS-u, iako se ta slika svim silama iz opozicije i manjeg bh. entiteta nastojala prikazati drugačijom …

Epidemija koronavirusa i dalje nije gotova, redovno upozoravaju bh. zdravstveni stručnjaci kako kod građana ne bi došlo do prevelikog opuštanja zbog ublažavanja restriktivnih mjera.

U našoj zemlji do sada je od posljedica ove zarazne bolesti preminulo 78 osoba, a zaraženo više od 1.900. Testirano je oko 34 hiljade, a izliječeno više od 850. Zarazne bolesti i virusi, kažu epidemiolozi i virusolozi, ne poznaju ni državne, a kamo li entitetske granice. No, kada je riječ o politici ona itekako zna iskorisiti statistuku i parameter.


Združeni poduhvat i opozicione neistine

Ruku na srce, opozicija u Federaciji BiH bila je mnogo glasnija u kritikovanju nadležnih od opozicije u Republici Srpskoj. Primjera radi, jedna od čelnica Naše stranke Sabina Ćudić nedavno je ustvrdila kako “RS dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH”. Ovu tvrdnju analizirao je portal Istinomjer i ustvrdio da se radi o izrečenoj neistini.

Nije to bio prvi niti posljednji put da su opozicione stranke iz FBiH kritikovale svoje oponente u vlasti tako što su poredile stanje sa stanjem u manjem bh.entitetu. U kritikovanju Federacije pridružile su im se i Vlasti iz Republike Srpske. Ni prvi, ni drugi nisu bili politički fer, niti (što je važnije) upravu. Govore to i aktuelni podaci, pišu Vijesti.ba

Zdravstveni sistem u RS-u dobro je odreagovao, ustvrdila je sredinom marta čelnica tog bh. entiteta Željka Cvijanović. Ipak je promijenila mišljenje, te prije dva dana priznala da se situacija usložnila. Ostavila je mogućnost dodatnog pooštravanja mjera, koje su od početka epidemije koronavirusa u BiH znatno rigoroznije od onih u FBiH.

Vlasti iz RS-a jedva su dočekale priliku da ospu paljbu po FBiH čim je Krizni štab ublažio određene mjere. Pogoršat će to epidemiološku situaciju i u RS-u, neopravdano su se uplašili u Glavnom koordinacionom timu RS.

FBiH bez novozaraženih


Uzme li se u obzir epidemiološka slika u posljednjih nekoliko dana, lako je zaključiti da je ona znatno bolja u FBiH.

Nažalost, RS svakodnevno bilježi smrtne ishode zbog koronavirusa, a jutros je registrovan i 42. S druge strane, FBiH ih do sada ima 33 – posljednji zabilježen 29. aprila. Znatno lošija situacija u RS-u u zadnjih nekoliko dana je i po pitanju broja zaraženih osoba, kojih je ukupno u tom entitetu 969, dok je broj zaraženih u FBiH 938, prenose Vijesti.ba.

Federacija je danas prvi put zabilježila i situaciju da u zadnja 24 sata nema novozaraženih, dok je ta brojka u RS u zadnja 24 sata 69 novozaraženih.

Upravo u momentu kada su stigli ohrabrujući podaci u Federaciji BiH oglasio se Damir Marjanović, bez sumnje veliki stručnjak u svojoj oblasti, ali isto tako i opozicioni političar. Marjanović nije sporio dobre vijesti, ali nije niti pohvalio rad svojih kolega, već je na sve ohrabrujuće pokazatelje i činjenice bacio sumnju tvrdnjom da se u KS ne rade masovna testiranja.

Neumoljive činjenice


Da je situacija u FBiH mnogo bolja pokazuju upravo činjenica iz dva najmnogoljudnija kantona – Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, u kojima živi broj stanovnika približan broju stanovnika u cijeloj RS. U ova dva kantona koronavirus je do sada odnio osam života – dva u TK i šest u KS. Ukupno su u ta dva kantona potvrđena 192 slučaja koronavirusa (108 u KS i 84 u TK, s tim da u TK više nema zaraženih).

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je pohvale zdravstvenom sistemu u FBiH povodom činjenice da u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze, te da je po prvi put više oporavljenih nego aktivnih slučajeva.

Testiramo koliko i ostale države regiona, a što se tiče stope smrtnosti, koja je neovisna o broju testiranja i ne bi se mogla prikriti, Bosna i Hercegovina je među zemljama koje najbolje stoje u Evropi, ističe premijer Novalić.

On dodaje da je na 100.000 ljudi stopa smrtnosti u BiH 2,26, i bolje od BiH su samo Crna Gora (1,3) i Hrvatska (1,9). Također, treba naglasiti da je stopa smrtnosti u Federaciji 1,5, a u entitetu RS 3,57.

– Donekle zabrinjava stanje u entitetu RS, kada se uporedi sa FBiH, ali ne želim širiti paniku. Rekao sam već da će Federacija pomoći u slučaju potrebe, a ako se brzo sanira ni to stanje nije alarmantno, navodi Novalić.

S obzirom da na nivou BiH ne postoji krizni štab koji bi se bavio problematikom koronavirusa, sve navedene činjenice idu u prilog tome da je, uz znatno izraženu disciplinu građana u FBiH, koji se u velikoj većini pridržavaju svih donesenih mjera, Krizni štab FBiH odradio mnogo bolji posao od onog u RS-u, iako se ta slika svim silama iz opozicije i manjeg bh. entiteta nastojala prikazati drugačijom.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts