Ne postoji crna lista profesora

Ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona Adis Muharemović održao je jučer pres-konferenciju o aktualnom stanju na Univerzitetu u Bihaću i zbog pisma profesora kojeg su uputili OHR-u kako su oni diskriminirani.

– Ne postoji nikakva crna lista profesora o čemu ti profesori pišu, niti su ikome uskraćena prava da biraju i budu birani, postoje zakonom propisani kriterijumi i svi se toga u konačnici moraju pridržavati, kazao je ministar Muharemović demantujući jučerašnje navode iz štampe.

Javna uzbuna

Ministarstvo obrazovanja je u aprilu stavilo van snage Odluku Senata o smjeni rektora Univerziteta, na takvu odluku nije bilo mogućnosti žalbe. Senat je ipak tužio Ministarstvo, ali je sud to odbacio čak i nakon žalbe profesora.

Prema ministru, isti profesori su nastavili s nepoštivanjem rješenja Ministarstva koje je postupalo po zaključcima Skupštine Unsko-sanskog kantona. Najviše zakonodavno tijelo i osnivač ovdje je reagirao smjenom upravljačkih struktura na Univerzitetu.

– Skupština je svojim zaključcima tražila da u nove upravljačke strukture ne budu ponovo izabrani isti profesori koji su dijelom generirali krizu na Univerzitetu, dakle, oni koji nisu ispoštovali Vladine odluke, kazao je ministar.

Novi Upravni odbor Univerziteta tražio je dodatne instrukcije kako trebaju postupiti kod imenovanja novih dekana, prodekana i ostalih funkcija.
Ministar je odgovorio donošenjem akta o Instrukcijama u postupku izbora, te Instrukcije postale su predmet javne uzbune jer su profesori pisali osnivačima i međunarodnim tijelima kako je ministar donio crnu listu nepoželjnih profesora.

– Oni su sami ubacili listu u medije, svoju listu iz akta kojeg su upućivali nama odbijajući provođenje odluka. Mi nikakav prateći akt nismo poslali, samo instrukcije, a oni su se sami pronašli u njima, kazao nam je ministar.

Na predočenom aktu Instrukcija nema imena. Navodi se da ne mogu biti birana lica koja su postupala protivno aktima Skupštine, Vlade i Ministarstva. Ukoliko se izaberu takvi, a u daljem postupku se utvrdi da su postupali protivno spomenutim aktima, njihov izbor i imenovanje će se smatrati ništavnim. Da Univerzitet nakon svakog imenovanja ima dostaviti izvještaj Ministarstvu u roku od 8 dana te da su za praćenje i primjene instrukcija zaduženi rektor, generalni sekretar Univerziteta, prorektori, dekani i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

Ostavka

Ovaj posljednji, Samir Vojić jučer je podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora. Naveo je da razloge neće iznositi za medije, a ministar Adis Muharemović kaže da ni njemu nije rekao ništa drugo osim da želi na miru da se povuče.

– Mi smo imali vrlo dobru suradnju, mogu samo reći da instrukcije ministarstva nemaju nikakve veze sa njegovom odlukom. Također, o izborima i imenovanjima tek će odlučivati Upravni odbor. Vrijeme je da se konačno svi okrenemo Univerzitetu zbog naše budućnosti i budućnosti naše djece. Kada se uvodi red u neku oblast, uvijek postoje otpori, zaključio je ministar Muharemović.

oslobodjenje.ba

Related posts