U neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola u USK-a radi 231 kladionica

Ženska edukativna organizacija „Iskre“ provela je istraživanje koliko kladionica u Unsko-sanskom kantonu radi u blizini osnovnih i srednjih škola i ko su sve njihovi konzumenti. Došlo se do iznenađujućih rezultata koji ukazuju na zaključak da su o klađenju postali ovisni brojni građani među kojima i roditelji učenika na koje su se u ne baš malom broju, ugledala njihova djeca.

U neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola u Unsko-sanskom kantonu radi 231 kladionica. Od ukupno anketiranih 42 posto je prvi put otišlo u kladionicu još dok su bili maloljetni. Od 120 anketiranih, 76 posto je nezaposleno, a 70 posto ide u kladionice. Rezultati su ovo istraživanja koje su pod mentorstvom prof. Mohameda Buhejdžija iz Bahreina netom proveli u ŽEO „Iskre“.

„Roditelji idu u kladionice. Djeca to vide od roditelja i onda i djeca za roditeljima. Bilo mi je zaista bolno slušati jednog dječaka koji je šesti razred osnovne škole kad kaže za svoje prijatelje koji su drugi razred osnovne škole da idu u kladionice. Zašto se to dešava ? Zato što djeca nemaju drugog sadržaja, to im je postao trend. Ne razmišljaju oni o nekim novcima. Sva djeca idu, pa odoh i ja. To je postala neka zabava“, kaže Senida Karasalihović-Adilović, aktivistkinja ŽEO „Iskre“.

Nažalost, naša djeca nemaju dovoljno alternativnih sadržaja kojima bi se bavila u slobodno vrijeme, kaže Karasalihović-Adilović i dodaje kako je to veliki problem. Paradoks je da od 76 posto nezaposlenih čak 70 posto građana ide u kladionice. To znači da se najviše klade nezaposleni, istakla je ona.

„Jedna škola ima u blizini po tri-četiri kladionice. Nažalost, to je naša zbilja. Nemamo sportskih udruženja, nemamo alternative za djecu. Djeca biraju ono što im je ponuđeno. Nije uopće važno staviti naglasak na kladionice: neka ih, ali mi kao aktivni ljudi zajednice trebamo raditi na tome da djeci ponudimo alternativu i pozivati ih na to mjesto koje smo otvorili“, kaže Karasalihović-Adilović.

„Iskre“ su sačinile plan aktivnosti kojeg će provoditi od januara do maja naredne godine. Predložile su da imami u džamijama progovore o štetnosti klađenja u kladionicama i džematlije upoznaju s rezultatima provedenog istraživanja, te ih pozovu na korisne aktivnosti koje se organiziraju. Ova organizacija će raditi sa određenom školom koja će biti model ostalima, da je kladionice zaista moguće ukloniti ispred škola.

Naša sagovornica je, na kraju, pozvala sve zainteresirane koji se žele baviti ovom problematikom da im se obrate, kako bi postigli što bolje rezultate.

rtvusk.ba

Related posts