NATO ohrabruje bh. vlasti da ubrzaju knjiženje vojne imovine

NATO pozdravlja napredak Bosne i Hercegovine u pogledu knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH, a za upotrebu Ministarstva odbrane BiH, i spreman je aktivirati Akcioni plan za članstvo (MAP) kada taj uvjet, koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine, u potpunosti bude ispunjen.

To je u intervjuu za web stranicu NATO štaba izjavio komandant NATO-a u BiH general Robert Huston, dodajući da saveznici pažljivo nadziru ovaj proces.

– NATO pruža podršku knjiženju vojne imovine i nastavit ćemo je pružati. Bitno je raditi na tome zajedno kako bi zadržali pozitivni zamah, ali zadatak je BiH da nastavi s provođenjem reformi kako bi ubrzala svoje euroatlantske integracije – istakao je Huston.

Naglasio je da NATO ohrabruje bosanskohercegovačke vlasti da povećaju napore i ubrzaju knjiženje preostale vojne imovine.

– Moj sveukupni utisak je da zaposleni u institucijama BiH nastavljaju da vrijedno rade kako bi ispunili obaveze države u okviru NATO-vog Partnerstva za mir. Većina tog rada nije vidljiva javnosti, ali uvjeravam vas da je vidljiva NATO-u te stoga pozdravljamo posvećenost i rad svih onih koji doprinose pomenutim naporima – kazao je general Huston.

Komentirajući pisanja bh. medija o pokušajima Rusije da utiče na BiH u smislu sigurnosti, politike i ekonomije, rekao je da NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svakog naroda da izabere sopstven političko i sigurnosno uređenje.

– Stabilan i prosperitetan zapadni Balkan je u našem strateškom interesu i zato blisko sarađujemo sa svim zemljama u regionu – kazao je.

S tim u vezi, poručio je da NATO uvažava zahtjev za pomoć koji je BiH uputila NATO-u da podrži njene procese euroatlantskih integracija.

Related posts