Nastavlja se suđenje Dudakoviću i drugim pripadnicima 5. Korpusa Armije BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani “Šiljo”, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani “Pumparica”, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani “Ejko” i “Šeširdžija”, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Tokom iznošenja uvodnih riječi odbrane na ročištu održanom 22. aprila, advokat Asim Crnalić je izjavio da optužnica Tužilaštva BiH protiv generala Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine “zvuči zastrašujuće”.

Crnalić, koji brani Dudakovića, istakao je da je zadatak odbrane da je maksimalno ublaži i dovede u pitanje tvrdnje Tužilaštva.

Branioci ostalih optuženih iznijet će uvodna izlaganja i koncept odbrane nakon iznošenja dokaza Tužilaštva.

Nastavak suđenja zakazan u 12:00 sati.

krajina.ba

Related posts