Nastava u pojedinim školama na području USK neće biti nastavljena u ponedjeljak!?

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona (USK) počet će u ponedjeljak, 5. marta, nakon sedmodnevne obustave, potvrdio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Muhamed Ramić.

Razlog prekida je bila hladnoća i velike količine snijega uslijed kojih je došlo do urušavanja dva krova na školama, a ministar Ramić je kazao da su stvoreni uslovi za normalan nastavak.

Od zimskog raspusta ovo je bio treći put da se zaustavlja nastavni proces na području svih općina i gradova na području USK zbog vremenskih neprilika i velike količine snijega koji je na nekim područjima bila iznad jedan metar visine.

Međutim, vrata pojedinih škola na području USK mogla bi ostati zatvorena za učenike.

Naime, nastrešnica područne škole “Izačić-Kamenica” u Bihaću još predstavlja opasnost za učenike, dok je Mješovita srednja škola Bihać, stara skoro 60 godina, u ruševnom stanju.

Kako je kazala direktorica škole “Izačić-Kamenica” Alimna Dizdarić, krajem februara došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na nastrešnici u ulazu u školu, te zbog toga jedini ulaz u ovu školu predstavlja opasnost za učenike. Kako saznajemo, demontaža krova planirana je tokom vikenda, te je zbog toga upitan nastavak nastave u ponedjeljak.

S druge strane, direktora JU Mješovite srednje škole Ervina Bajrektarevića muče slični problemi.

Naime, infrastruktura Mješovite srednja škole je u lošem stanju, te je zbog toga direktor Bajraktarević uputio dopis Ministrastvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK u kojem traži nastavak obustave nastave u ovoj školi zbog nemogućnost osiguranja sigurnosti učenika ove škole.

Više informacija će biti poznato tokom vikenda, kada se očekuje konačna odluka Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK u vezi ove dvije škole na području grada Bihaća.

Related posts