Nakon zemljotresa u Indoneziji pobjeglo blizu 1.200 zatvorenika

Najmanje 1.200 zatvorenika pobjeglo je iz tri indonežanska zatvora, nakon što je zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio područje u blizini Sulavesija.

Skoro 900 zatvorenika pobjeglo je iz dva zatvora u gradu Palu, nakon što su prostorije zatvora ozbiljnije oštećene u zemljotresu. Neki od zidova su se srušili, nakon čega su pojedini zatvorenici prošli pored čuvara, dok su neki izašli na glavna vrata.

“U početku je sve bilo u redu. Ali nedugo nakon potresa, voda je počela da izbija ispod zgrade, što je izazvalo paniku i natjeralo zatvorenika da pobjegnu na put. Siguran sam da su pobjegli zbog straha da će biti ugroženi zemljotresom. To je za njih sigurno bilo pitanje života i smrti”, izjavio je zvaničnik Ministarstva pravde Sri Pugu Utami, koji je naglasio da pojavu vode nije prouzrokovao cunami.

On je rekao da su prostorije zatvora Dongala zapaljene i da su 343 zatvorenika trenutno u bijegu, javio je “Sputnjik”.

Iz Ministarstva je saopšteno da su zatvorenici zahtijevali da vide svoje porodice nakon zemljotresa i da su se naljutili nakon što je njihov zahtjev odbijen.

Predsjedavajući Odbora za koordinaciju investicija Tom Lembong izjavio je da će njegova zemlja prihvatiti pomoć međunarodne zajednice u reagovanju na katastrofu, nakon što su zemljotres i cunami pogodili ostrvo Sulavesi, usljed čega je poginulo više od 1.200 ljudi.

Related posts