Najopsežnija optužnica do sada: Objavljena imena 27 članova auto-mafije u BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizirane kriminalne skupine, čiji se pripadnici terete za organizirani kriminal u svezi sa krađama automobila, krijumčarenjem i daljnjom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za daljnju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH.

Optuženi pripadnici organizirane kriminalne skupine dolaze iz oba bh entiteta, a istraga u ovom predmetu vođena je duži vremenski period, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA-e, MUP-a RS, a poseban doprinos u provođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo i Granične policije BiH.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv. “auto-mafije”, te su duži vremenski period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, vršili krađe putničkih motornih vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine, te po prikupljenim dokazima, počinili krađu najmenje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više miliona KM.

Nakon krađe, vršeno je skrivanje vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako isti ne bi bio realiziran dalje vršeno krivotvorenje dokumentacije, te krijumčarenje i daljnja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva koji se stavljaju na teret optuženima.

Na taj način nanesena je velika šteta građanima BiH, koji su vlasnici ukradenih vozila, a koji su oštećeni za velike iznose, kao i šteta pravnim subjektima koji se bave osiguranjem vozila i imovine.

Ovom istragom tužiteljstva i partnerskih i sigurnosnih agencija zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela, a borba protiv struktura auto-kriminala vrlo je bitna sa aspekta sigurnosti građana i vladavine prava, jer se samo na području Kantona Sarajevo u prosjeku budu evidentirane dvije krađe automobila skoro svakog dana.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optuženi su: Danilo Cicović (rođen 1977. u Sarajevu), Vladimir Krsmanović , zvani “Krša” (rođen 1978. u Sokocu), Marko Trifković, zvani “Žižan” (rođen 1978. u Sarajevu), Srećko Trifković (rođen 1985. u Sarajevu), Srećko Mandić (rođen 1983. u Sarajevu), Slaven Dakić, zvani “Žućo” (rođen 1988. u Sarajevu), Tomislav Petrović, zvani “Tomo” (rođen 1988. u Sarajevu), Njegoslav Milinković, zvani “Ljutan” (rođen 1983. u Sarajevu), Bojan Košarac, zvani “Čavra” (rođen 1991. u Sarajevu), Enis Mandal (rođen 1983. u Skoplju), Miroslav Pajić (rođen 1988. u Sarajevu), Sreto Pajić, zvani Srećko (rođen 1991. u Sarajevu), Davor Ninković, zv. “Čupo” (rođen 1980. u Sarajevu), Jozo Markić (rođen 1983. u Mostaru), Puniša Purković, zvani “Puki” (rođen 1964. u Sarajevu), Dalibor Vasković, zvani “Dado” (rođen 1980. u Sarajevu), Miroslav Škobo, zvani “Miki” (rođen 1983. u Sarajevu), Mirsad Brkić, zvani “Miki” (rođen 1964. u Sarajevu), Zoran Mirjanić, zvani “Sušika” (rođen 1981. u Sokocu), Bojan Stašević, zvani “Staša” (rođen 1982. u Sokocu), Milorad Mirković, zvani “Miko” (rođen 1989. u Sarajevu), Zoran Čobović, zvani “Čobo” (rođen 1979. u Sarajevu), Nikola Radić (rođen 1988. u Sarajevu), Branislav Gordić, zvani “Ćelo” (rođen 1966. u Sokocu), Miroslav Čepo (rođen 1966. u Grudama), Goran Nižić zvani “Arafat” (rođen 1978. u Ljubuškom) i Ferdo Vukoja (rođen 1974. u Grudama).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Related posts