Najmlađi Bišćani u biblioteci obilježili Međunarodni dan pismenosti

Kantonalna univerzitetska biblioteka u Bihaću je nizom prigodnih aktivnosti obilježila 8. septembar, Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama i Međunarodni dan pismenosti.

U obilježavanje značajnog datuma uključena su djeca predškolskog i školskog uzrasta, studenti, ali i štićenici staračkih domova s područja Unsko-sanskog kantona (USK).

– Radili smo ili bolje reći družili se s mališanima iz gradskih vrtića, te osnovnih škola u gradu Bihaću. Ugostili smo ih u našoj biblioteci, a jedan dio aktivnosti obavila je naša “Biblio-bus služba” u osnovnim školama i staračkim domovima širom kantona. Pridružile su nam se brojne škole i prosvjetni radnici iz Cazina, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca i Velike Kladuše, kako bismo otvorili vrata svih naših biblioteka, pogotovo za mlade osobe – rekla je direktorica Kantonalne univerzitetske biblioteke Mirela Midžić.

Nacionalni Dan svjesnosti o bibliotekama u BiH i Dan pismenosti u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona obilježeni su pod motom “Vrijeme je za biblioteku… Čitaj, uči, otkrij!”.

Još jednom je istaknuto kako je obilježavanje ovih datuma samo dio zajedničkih sadržaja i dokaz značaja biblioteka u razvoju djece i životu čovjeka.

– Suvišno je i govoriti o značaju ovakvih sadržaja za našu djecu. Djeca jednostavno moraju da učestvuju u radu s lokalnom zajednicom, naravno u svim sadržajima koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Obilježavamo skoro sve međunarodne praznike, a ovaj nam je posebno značajan. Jednostavno, pokušavamo na sve načine animirati najmlađe stanovnike Bihaća i USK – istakla je odgojateljica iz jednog od gradskih vrtića Denisa Muslić.

Kantonalna univerzitetska biblioteka u Bihaću već tradicionalno svake godine, na današnji dan postaje bogatija za određeni broj novih članova. Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana pismenosti i Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, učenici prvih razreda osnovnih škola i štićenici staračkih domova dobili su besplatne članske karte.

Related posts