Najbitnije je spasiti klubove od bankrota

Mi sada možemo pričati o taktičkim ili tehničkim problemima u igri – sve OK, ali da profesionalci fizički nisu spremni sto posto, to je amaterizam

Nekadašnji golman i trener naše fudbalske reprezentacije Tomislav Piplica u razgovoru za “Dnevni avaz“ istakao je da su Nijemci povukli odličan potez odlukom da se njemačke bundeslige nastave već sredinom maja.

Fizička sprema

– Svi moramo biti svjesni kakva je situacija, tako da uopće ne razumijem diskusiju oko utakmica u specifičnim uvjetima i bez publike. Jednostavno, bitno je spasiti klubove, a bez novaca od TV prava to se ne može uraditi – istakao je Piplica, koji je trenutno trener njemačkog trećeligaša golmana Karl Cajz Jene, te dodao:

– Sigurno je bolje igrati s navijačima na tribinama. Ne treba ni diskutirati o tome, ali u ovom trenutku je najbitnije spasiti klubove od bankrota, posebno ovdje u Njemačkoj, gdje klubovi većinom žive od TV prava. Zbog toga i tvrdim da je Njemačka napravila pravi potez nastavkom sezone. Jer, šta se još trebalo čekati? Korona (ne)će proći, virus je tu. Neće nigdje otići.

Bugojanac ističe da se zaraza prenosi i bez utakmica.

– Znači, nema tu neke garancije, niti bilo šta drugo. Za sve su isti uvjeti, tako da svi moramo shvatiti da je to naš posao, naša obaveza. Jednostavno, moramo biti spremni na naš rad i u nekim težim uvjetima. Moramo ispunjavati svoje obaveze, naglašava Piplica.

Na pitanje jesu li bundeslige, ipak, počele prerano, jer iz kola u kolu bilježimo povrede igrača, nekadašnji golman bugojanske Iskre, Zagreba, Istre, Segeste, Kotibusa… odgovara:

– Šta znači prerano ili prekasno? Imaju termini koji se poštovati. Međutim, zaista ne „kužim“ zašto neki igrači nisu bili savjesni, odnsno nisu redovno trenirali i pripremali se za svoj posao. Možemo mi sada pričati o povredama – one se dešavaju u fudbalu, ali profesionalac sebi jednostavno ne smije dozvoliti da ne trenira više od tri dana. Moraš biti odgovoran, i prema sebi, i prema klubu. Mi sada možemo pričati o taktičkim ili tehničkim problemima u igri – sve OK, ali da profesionalci fizički nisu spremni sto posto, to je amaterizam. To se može dogoditi samo kod amatera. Kod profesionalaca nema pauze, kategoričan je Piplica.

Trenažni proces

Kada je pauza duža od 15 dana, fudbalerima su za povratak u top-formu potrebne kompletne pripreme. A korona-pauza je trajala najmanje dva mjeseca…

– Profesionalni fudbaleri su bili u obavezi da treniraju sve vrijeme. Znate kako, igrači „ponekad“ foliraju. Zašto Bajern i ovi bolji organizirani klubovi nemaju problema s povredama te vrste? Zato što su igračima omogućili sve uvjete za trenažni proces i u specifičnim uvjetima – od bicikala, do traka za trčanje i svega ostalog. Sve OK, znam da nije sve idealno, ali nijedan profesionalni igrač ne može dozvoliti sebi da pauzira više od tri dana. Također, ovdje se moglo trčati i van kuće. Ja sam sa svojim sinom trenirao svaki drugi dan u parku. Na fizičkoj spremi si ovdje, za razliku od BiH, mogao raditi šta si htio, prenosi Piplica.

Istakao je učinak Herte u minula tri kola.

– Kad vidim kako je startala Herta s novim trenerom Brunom Labadiom, ko god bude igrao protiv nje, imat će problema. Mislim da će Bajern, nakon posljednje pobjede u Dortmundu, biti prvak. Ipak, Bavarci ne mogu zabilježiti dva kiksa zaredom. Mogu jedan, ali to ništa ne mijenja, zaključio je Piplica.

Labadija voli iskusne igrače

Labadija je vratio u život našeg Vedada Ibiševića. 

– Bruno je trener koji voli iskusne igrače, zna raditi sa njima, jer je i sam bio odličan fudbaler. Vedo je svojim iskustvom i kvalitetom pomogao toj ekipi u najtežim momentima. A kada imaš trenera koji te razumije i koji te zna (Labadija je trenirao Ibiševića i u Štutgartu – op.a.), onda je sve lakše, nego kod nekoga ko hoće da eksperimentira, analizira Piplica.

Pauza do 5. juna

– Živim u Lajpcigu, a angažiran sam u Karl Cajs Jeni. U pokrajini Tiringenu se do 5. juna ne smije trenirati ekipno. Prije nekoliko dana ovdje su počeli treninzi u grupama, kaže naš karizmatični trener specijalista za rad s golmanima.

Izvor: sport.avaz.ba

Related posts