Na suđenju Radončiću i drugima svjedočili istražitelji u SIPA-i

Pred Sudom BiH nastavljeno je suđenja Fahrudinu Radončiću i drugima. Jasmina Sarvan, Milenko Kulić i Ševko Čomor, istražioci u SIPA-i, svjedočili su o okolnostima pretresa nekretnina uhapšenih i svjedoka u ovom procesu. Čomor je istakao da je on uhapsio Radončića, te je govorio o predmetima koji su pronađeni u njegovom kabinetu i da je dokazima potvrđen iskaz Azre Sarić, ključnog svjedoka državnog tužilaštva.

Radončić je nakon svjedočenja Jasmine Sarvan ocijenio da je ulazak SIPA-e i tima predvođenog Sarvan u redakciju “Dnevnog avaza” naginjao ulasku u mafijašku organizaciju. Sarvan je, naime, u redakciji “Dnevnog avaza” tražila Indiru Ćatić zbog naredbe državnog suda za izuzimanje kompjutera i mobitela.

“Situacija u kojoj smo se nalazili u toj prostoriji nije bila bezbjedna po lica koja su se tu nalazila tako da smo željeli da Indira Ćatić dođe što prije kako bismo joj prezentirali razloge našeg dolaska. Čim je Indira Ćatić ušla mi smo se ponovno identificirali i predočili naredbu Suda BiH”, posvjedočila je Sarvan.

Ona je istaknula da je nakon ulaska SIPA-e i dolaska Ćatić u pratnji Vasvije Vidović i Seada Numanovića postojalo sasvim dovoljno vremena da Ćatić uništi podatke u mobitelu.

Milenko Kulić je govorio o pretresu Radončićeve nekretnine u Vogošći i apartmana u Avazovom tornju. Ševko Čomor, istražitelj SIPA-e u penziji koji je uhapsio Radončića i koji je involviran u cjelokupni postupak, govorio je i o Azri Sarić, ključnom svjedoku državnog tužilaštva. Istakao je da je dokazima potvrđen iskaz Sarić. Odbrana Šahman traži da se utvrdi šta se dešavalo u noći kada je prema optužnici državnog tužilaštva došlo do susreta Bilsene Šahman i Sarić.

“Odbrani je sporno to što su istražni organi procjenjivali šta je to relevntno, a šta nije relevantno u ovom predmetu umjesto da su cijenili cjelokupan tok događaja”, izjavila je braniteljica Bilsene Šahman Mirna Delalić

Čomor je, između ostalog, kazao da su u kabinetu Fahrudina Radončića pronađeni službeni dokument SIPA-e, orginal notarska izjava Bakira Dautbašića upućena Sarajevskom kantonalnom tužilaštvu, kopija statusa Šejle Jugo-Turković sa društvenih mreža, te ugovor ili raskid ugovora o radu sa Belmom Lekić, što je Čomoru indikativno, jer je ona svjedok u procesu protiv Nasera Keljmendija na Kosovu.

Čomoru je najinteresantnije bio pronalazak njegovog imena i prezimena u Radončićevim papirima. Detalj više bilo je pogrešno napisano prezime gdje je Čomor oslovljen sa Čavor. Čomor je objasnio da je u jednom novinskom članku u Avazu, u kojem se se spominjali Šejla Jugo-Turković, braća Čampara i Čomor, istovjetno pogrešno napisano Čavor što prema Čomorovim riječima nije slučajnost. Čomor će svoje svjedočenje nastaviti naredne srijede.

federalna.ba

Related posts