Na Petrovoj Gori masovna grobnica 21 žrtve Abdićevih zločina?

Alija Feriz, predsjednik Udruženja logoraša Velika Kladuša, izjavio je za “Avaz” da su hrvatske vlasti na Petrovoj Gori uspjele locirati masovnu grobnicu za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke žrtava paravojske zločinca Fikreta Abdića iz 1995. godine. Feriz ima saznanja da su hrvatske vlasti, nakon više godina traganja, locirale grobnicu sa posmrtnim ostacima 21 žrtve “abdićevaca”.

Dovedeni iz logora

– Nadamo se da će se ova informacija uskoro potvrditi i da će žrtve konačno naći smiraj. Očekujemo da, uz pomoć nove tehnologije i opreme koju imaju hrvatske institucije, bude locirano mjesto ili više njih koje krije i ostale žrtve zločina iz 1995. godine – kaže Feriz, nekadašnji zatočenik Abdićevih logora.

Godinama se priča kako su na Petrovoj Gori mučki ubijeni 45 pripadnika Petog korpusa Armije RBiH i žena sa dvoje djece. Prethodno su ih “abdićevci”, potpomognuti srpskim agresorskim snagama iz Abdićevog logora Ponikve, doveli na to područje, koje su okupirale snage tzv. SAO Krajine.

Komisija za zatvorene i nestale osobe Hrvatske, na čelu s Ivanom Grujićem, počela je 2015. godine potragu za posmrtnim ostacima žrtava iz BiH na Petrovoj Gori. Udruženje logoraša Velike Kladuše apeliralo je još tada na bh. vlasti da se uključe, ali donedavno niko nije reagirao.

Tek su se imenovanjem Ermina Zulića (SBB) na mjesto ministra za boračka pitanja u Vladi Unsko-sanskog kantona stvari po ovom pitanju konačno pokrenule sa mrtve tačke.

Pomoći porodicama

– Ovo pitanje za mene je trenutno prioritetno. Uradit ćemo sve da pomognemo porodicama koje tragaju za najmilijima. Uskoro ćemo u Zagrebu održati sastanak s hrvatskim ministrom branilaca Tomom Medvedom, na kojem bismo trebali saznati sve o rezultatima njihovih dosadašnjih aktivnosti na području Petrove Gore – kaže Zulić.

Hrvatski ministar branilaca Tomo Medved kazao je za “Avaz” kako u ovom trenutku ne može iznositi detalje o potencijalnim grobnicama.

– Kontinuirano provodimo ispitivanja i probna iskopavanja, ali o detaljima ne mogu govoriti telefonski. Ministar veterana rata USK najavio je da će uskoro doći na sastanak pa ćemo razgovarati o svim tim detaljima – kazao je Medved.

Je li ključni svjedok otrovan 

Lokaciju masovne grobnice sa žrtvama iz BiH na Petrovoj Gori prije nekoliko godina otkrio je bivši “autonomaš”, koji je svjedočio egzekucijama te tvrdio da je on morao ukopavati žrtve. Tvrdio je da je i sam preživio strijeljanje, ali da se uspio spasiti i nakon zločina ostao da živi u jednom hrvatskom selu.

Saznajemo da je taj svjedok nedavno umro, a nadležne institucije u BiH propustile su da od njega uzmu iskaz. Neki čak sumnjaju da je možda i otrovan kako ne bi svjedočio.

Izvor: krupljani.ba

Related posts