Na bajramskom prijemu kod reisa Kavazovića u Sarajevu najviše političara

Prijem je organiziran u haremu Careve džamije u Sarajevu gdje je hlad i ugodno druženje potražilo najviše političara. Dočekao je tako Kavazović u okrilju ugodnog ambijenta Careve džamije političare poput člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa suprugom Sebijom, lidera SBB-a Fahrudina Radončića, Safeta Softića, zastupnika u državnom parlamentu i druge.

Bajrma su čestitali i SDP-ov Irfan Čengić, još uvijek aktuelni premijer FBiH Fadil Novalić, načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić i drugi.

Na prijemu su stigli i ambasadori SAD-a Eric Nelson, Rusije Petar Ivantsov, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji uskoro odlazi i završava misiju u našoj zemlji i mnogi drugi.

Tu su i predstavnici drugih vjerskih zajednica u našoj zemlji.

Nakon dočeka uvodni govor o značaju Kurban-bajrama, njegovoj vrijednosti i značaju međuljudskih odnosa kroz smisao vjere održao je reis Kavazović.

“Hvala vam što ste danas s nama da podijelite našu radost povodom Kurban-bajrama. Hvala vam i na brojnim čestitkama koje ste nam uputili. U svojoj bajramskoj poruci sam govorio o tome kako je u simboličkom, obrednom i duhovnom smislu Kurban-bajram kod muslimana određen likom i djelom Božijeg poslanika Ibrahima, a.s. I doista većina hadžskih obreda koje ovih dana obavljaju milioni muslimana iz čitavog svijeta nadahnuti su Ibrahimovim životom, kao i sam obred prinošenja žrtve po kojem mi ovaj Bajram i nazivamo. A žrtva je bit vjere.
Svakog bajramskog prijema ponavljamo kako je značajna naša ibrahimovska tradicija, naši zajednički korijeni i naše zajedništvo u danima bajrama. Duboko vjerujem da su naša praznična okupljanja, jevreja, kršćana i muslimana daleko više od protokolarne učtivosti”, kazao je između ostalog Kavazović.

Istakao je kako je malo potrebno da se naruše dobri odnosi u domovini ali i u svijetu. Reis je naglasio da su neki očito spremni ići veoma daleko da bi narušili povjerenje koje se nakon rata s mnogo odricanja i žrtve gradi.

“Vjerujem kako ćemo svi pokazati dovoljno odgovornosti i kako na te objede nećemo nasjedati, iako priznajem i sam da je to jako teško. To ne znači da se na zlo treba ćutati. Upravo na našu pasivnost ono računa. Zlim ljudima je dovoljno i to da ih dobri ljudi puste i da im ne stanu na put sijanja smutnje. Na nama je da njihove spletke prozremo i da im jasno damo do znanja da razumijemo njihove namjere. Između dva Bajrama smo bili svjedoci većem broju napada na povratnike, imame i imovinu Islamske zajednice. Ti napadi su nas podsjetili na najteža vremena kroz koja smo prošli i zato smo svaki put tražili da se počinioci pronađu i adekvatno procesuiraju, a to znači da se njihova zlodjela tretiraju kao zločini iz mržnje što oni jesu. U tim teškim trenucima kroz koje su prolazili naši imami, njihove porodice i džematlije ohrabrile su nas geste naših komšija iz Pravoslavne crkve koji su u Trebinju, Gacku i na nekim drugim mjestima osudili takve napade i javno podržali svoje kolege imame”, kazao je reis.

Na kraju je istakao da se posebna pažnja obrati na obespravljene.

 Prijavi grešku

Related posts