MUP RS-a priznao propust: Obrascem LK/OI-4 ne može se dokazati identitet

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavijestilo je danas građane kojima se prvi put izdaju lična dokumenta da, prema propisima Centralne izborne komisije BiH, neće moći dokazati identitet obavještenjem na obrascu LK/OI-4 prilikom ostvarivanja biračkog prava.
Iz MUP-a Republike Srpske navode da se u saopćenju pod naslovom “U subotu i nedjelju radit će lokacije za izdavanje ličnih dokumenata u Republici Srpskoj”, koje je objavljeno 4. oktobra, potkrala tehnička greška u pogledu te činjenice.

U saopćenju se podsjeća da je MUP organizovao rad na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata na području svih policijskih uprava u Republici Srpskoj u oba dana vikenda od 7.00 do 19.00 sati.

“Na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata radit će referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva, uključujući i akviziciju”, saopćeno je iz MUP-a Srpske.

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović upozorio je danas kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), bez konsultacija s CIK-om BiH, izdalo uputu nadležnim policijskim upravama u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata i u dane vikenda (6. i 7. oktobra, uoči i na dan Općih izbora u BiH).

Related posts