Možda i "najluđa" liga u Evropi: 180 minuta do kraja samo pet timova ne mogu ni gore ni dole

Mjesec sa sobom donosi kraj fudbalske sezone, barem na tlu Evrope. U narednih 10-ak dana navijači mnogih klubova širom Starog kontinenta će da “grickaju nokte” od nervoze.

Veoma neizvjesno će biti u Seriji A, dva kola prije kraja samo četiri tima znaju svoje konačne pozicije pa najjači rang italijanskog fudbala možda može ponijeti i epitet “najluđe” lige u Evropi ove sezone.

Borba za Scudetto, kao što je i očekivano, nije donijela previše uzbuđenja. Juventus je davno osigurao prvo mjesto, dok će Napoli završiti na drugom mjestu. Svoju poziciju još znaju Sampdorija (9.) te Frosinone (19.) i Chievo (20.). Posljednja dva kluba su ispala u niži rang.

Dakle, pred odlučujučih 180 minuta čak 15 timova, odnosno 3/4 lige su u borbi za nešto. Pet ekipa se bori za Ligu prvaka, a njih sedam za opstanak. Samo će se Sassuolo i SPAL boriti za 10. mjesto koje donosi nekoliko miliona više prilikom raspoedjele novca od TV prava.

Za bilo koji od ova dva kluba završiti u gornjoj polovini Serije A se sigurno može smatrati velikih uspjehom jer su se tek nedavno pojavili na fudbalskoj mapi Apenina, barem kada je elitni dio u pitanju.

Inter (66 bodova) i Atalanta (65) trenutno drže treće i četvrto mjesto i najbliži su plasmanu u Ligu prvaka. Njima za vratom pušu Milan i Roma s po 62 poena, dok Torino sa 60 bodova ima minimalne šanse za historijski plasman u najjače klupsko takmičenje na svijetu.

Lazio je osmi sa 58 bodova te su Nebeskoplavim potrebni bodovi za plasman u Evropa ligu, u posljednjem kolu igrat će s torinskim Bikovima i taj duel će biti direktan okršaj za izlazak na euroscenu.

Kada je u pitanju borba za opstanak kompjuter je izračunao čak 177.147 različitih kombinacija pošto je ugroženo čak sedam ekipa. Trenutno su “sigurni” Cagliari, Bologna i Fiorentina koji imaju po 40 bodova, zatim slijede Parma (38), Udinese (37) i Genoa (36).

Pred posljednje dvije utakmice sa 35 bodova poziciju koja donosi ispadanje u Seriju B drži Empoli. Toskanci će igrati protiv Torina kući te Intera na strani. Sa šest bodova će sigurno ostati u Seriji A obzirom da Cagliarija čekaju susreti protiv Genoe i Udinesea te neki od ova tri tima neće ostvariti maksimalan učinak.

Prema nekim kombinacijama postoji mogućnost da četiri, pet ili čak šest timova završe sa 41 bodom i tako “podijele” 17. mjesto. Ipak, da se nešto takvo desi šanse su minimalne.

Kada dvije i više ekipa završe sa istim brojem bodova za konačni plasman u Seriji A se prvo u obzir uzima međusobni duel, zatim gol-razlika u međusobnim duelima, pa tek onda ukupna gol-razlika.

Related posts