Mostar u kalendaru jubilarne desete sezone Red Bull Cliff Divinga

U svojoj jubilarnoj desetoj sezoni Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo imat će sedam stanica, a jedna od njih biće i u Bosni i Hercegovini: 8. septembra, Stari most u Mostaru će po četvrti put dočekati najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, najprestižnije svjetsko takmičenje u visinskim skokovima, ove godine obilježava deset godina postojanja, ali i pet godina otkako je uvedeno prvenstvo za žene.

Za ovu slavljeničku sezonu odabrano je sedam lokacija koje su istinski “klasici” prvenstva, a među njima se našao i Mostar, nakon tri spektakularna takmičenja na Starom mostu u prethodne tri godine.

Skakači i skakačice iz 12 zemalja demonstrirat će svoje akrobatsko umijeće u SAD-u, Španiji, Portugalu, Švicarskoj, Danskoj, Bosni i Hercegovini i Italiji. Muškarci će nastupiti na svih sedam, a žene na pet od tih stanica.

Sezona počinje na jezeru Possum Kingdom u Teksasu (SAD), na liticama Hell's Gate. Domaćin drugog takmičenja je Bilbao (Španija), gdje će na mostu La Salve nastupiti samo muškarci. Treća stanica cliff diving elitu vodi do grandioznih vulkanskih monolita usred Atlantika, do otoka São Miguel na portugalskim Azorima.

Zatim slijedi jezero Uri u Sisikonu (Švicarska), koji je ugostio prvenstvo 2009 i 2010. Peto takmičenje ove sezone je ujedno i 70. po redu u historiji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a biće održano u prijestolnici Danske, Kopenhagenu. I tu će nastupiti samo muškarci, za koje će 27 m visoka platforma biti postavljena na krov čuvene zgrade Opere u Kopenhagenu.

Konačno, pretposljednja stanica najbolje svjetske skakače i skakačice 8. septembra dovodi u našu zemlju, na Stari most u Mostaru, gdje tradicija skokova traje stoljećima. I, na kraju, završno takmičenje sezone odigrat će se u Polignano a Mareu, na samom jugu Italije, gdje će biti krunisani novi prvak i prvakinja.

Prošla sezona bila je najneizvjesnija u historiji prvenstva, puna iznenađenja i obrata, a borba za titule se vodila doslovce do posljednjeg skoka. Ništa manje uzbuđenja ne očekuje se ni ove godine, obzirom na tempo kojim se ovaj sport razvija, sve viši kvalitet i kompleksnost skokova te, samim tim, i sve veću konkurenciju za mjesta na vrhu.

Cliff diving je ekstremni sport u punom smislu tih riječi. Visina platforme za muškarce je 27, a za žene 21 metar. Skakači u tri sekunde, koliko traje skok, dostižu brzinu od 85 km/h, a pri ulasku o vodu trpe udar i do 5 G-sila.

Za sve informacije i vijesti o prvenstvu, pratite www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018

 

2. juni Teksas, SAD

30. juni Bilbao, Španija

14. juli São Miguel, Azori, Portugal

5. august Sisikon, Švicarska

25. august Kopenhagen, Danska

8. septembar Mostar, Bosna i Hercegovina

23. septembar Polignano a Mare, Italija

klix.ba

Related posts