Ministar Kljajić: Grupa od 250 migranata danas ipak neće biti premještena kod Sarajeva

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je za Klix.ba da danas ipak neće doći do transporta 250 problematičnih migranata s područja tog kantona u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva.

“Na nivou Operativne grupe BiH, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, ministrom sigurnosti Draganom Mektićem i našim komesarom, dogovoreno je da osobe koje su sklone vršenju nasilja izmjestimo u zatvoreni prihvatni centar Ušivak. Radi se o 250 osoba”, rekao je Kljajić.

On ističe da će se prebacivanje migranata dogoditi u narednim danima, iako je jučer najavljeno da će transport biti izvršen danas.

“To nećemo uraditi danas, ali hoćemo u narednim danima. Potrebno je da uradimo
tehničku pripremu i sve iskoordiniramo s policijskim komesarom u Kantonu Sarajevo, Službom za poslove sa strancima i našim komesarom. Uradit ćemo sve tako da ne bude nervoze među građanima BiH”, dodao je Kljajić.

Prvi čovjek MUP-a USK Nermin Kljajić kaže da jučerašnji potez načelnika Hadžića Hamde Ejubovića i općinskog vijeća daje ohrabrenje da se probude državne institucije kako bi se migrantska kriza nametnula kao tema kroz Parlamentarnu skupštinu BiH i Vijeće ministara BiH.

“Tako bi odredili prihvatne centre da i ostali dijelovi BiH budu spremni za val migranata, a ne da se sve svali na Hadžiće i Unsko-sanski kanton.

Sve procjene govore da će BiH uskoro pogoditi novi migrantski val s obzirom na to da se u Grčkoj nalaze desetine hiljada osoba koje preko Balkana planiraju doći do zemalja EU.

Izvor: klix.ba

Related posts