Mimohod majki Srebrenice u Tuzli: Krvnik Mladić mora biti kažnjen za genocid u Srebrenici

Jedanaest dana prije izricanja prvostepene presude haškom optuženiku Ratku Mladiću, odgovornom za genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici, majke i žene Srebrenice su tradicionalnim mirnim mimohodom ulicama Tuzle još jednom podsjetile na najkrvaviju planetarnu tragediju na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, podsjeća domaću i svjetsku javnost da je Mladić, pored genocida u Srebrenici, najodgovorniji za monstruozne zločine u još najmanje sedam općina u BiH.

– Nije važno koliko će godina kazne dobiti Ratko Mladić. Za žrtve je najvažnije da on bude osuđen za genocid u svim općinama, gdje je počinjen, zahvalujući njegovim naredbama – kaže Ćatić.

Pored Mladića, odgovornost za genocid imaju i drugi akteri krvave agresije na BiH, prvenstveno Srbija, koja je tzv. Vojsci RS pružala ogromnu podršku.

– Mi znamo da su oni imali podršku Srbije, da je tu jedno vrijeme bila bivša Jugoslovenska narodna armija koja se stavila na jednu stranu, odnosno na raspolaganje Srbiji i Republici Srpskoj. Ova će presuda zaista povući i odgovornost nekih osoba iz Srbije – kazala je Ćatić.

Suđenje Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine, nakon 16 godina bijega i skrivanja. Haški tribunal tereti ga za najteže ratne zločine, uključujući i genocid.

Izvor: (avaz.ba)

Related posts