Migrantski val u Bihaću: Evidentirano preko 2600 ilegalnih migranata,građani sve više zabrinuti

Posljednji slučaj teško ozlijedenog migranta padom u zgradi Doma penzionera, zatim fizički sukob njih dvadesetak ispred te zgrade u nedjelju, kulminacija su migrantske krize u Bihaću.

Rezultat je to i daljeg nekontrolisanog priliva migranata iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Palestine, Iraka, kojima je cilj dalji tranzit u zemlje zapadne Evrope.

Iako, u Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da je sigurnosna situacija na zadovoljavajućoj razini, odnosno da su migranti pod kontrolom, ipak stanje medu njima donekle govori suprotno.

U ovom je periodu registrirano 18 krivičnih djela, medu kojima je ubistvo, tuče, teške krade, razbojništva i posjedovanja i uživanja opojnih droga. Registrirano je 16 provala u kuće i druge objekte i 8 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Na području Velike Kladuše bilo je 138 incidenata koje su počinili migranti. Uglavnom su to provale u napuštene kuće, krađe i nasilno ponašanje. Zbog svega ovog, gradani su zabrinuti i prisutna je velika neizvjesnost, naročito u dijelovima grada gdje su privremeni prihvatni centri.

U okviru aktivnosti na zbrinjavanju migranata u Ministarstvu unutrašnjih poslova djeluje i Operativni štab „Migrant”. Pojačane su policijske patrole i u stalnoj upotrebi Jedinice za podršku.

Ipak, nedovoljna je kontrola Doma penzionera u Bihadu gdje neovlašteno boravi približno 200 migranata. Po svemu sudeći, tu i borave oni koji su već evidentirani kao asocijalni, te koji su do sada već počinili neke od navedenih prekršaja.

O svemu ovom više informacija pokušali smo dobiti i od ministra unutrašnjih poslova Anela Ramića, medutim, i pored obećanja nije nam se javljao.

Medutim, i dalje zabrinjava činjenica da je migrantski val dobio dimenzije rastućeg i da je i dalje na dnevnoj razini pedesetak novopridošlih.

Prema informacijama Ministarstva do danas je legitimisano 3507, od čega u Bihaću 2627, dok je u Velikoj Kladuši 880 migranata.

/rtvusk.ba

Related posts