Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća prekinuli štrajk glađu

Migranti koji borave na Vučjaku kod Bihaća nakratko su štrajkovali glađu. Naime, kako saznajemo, migranti su u toku jučerašnjeg dana odlučili na ovaj korak jer su strani humanitarci koji su im pružali pomoć bili prisiljeni da napuste Vučjak.

Iz Crvenog križa USK kažu da pomoć koju su humanitarci pružali migrantima nije bila u skladu s važećim propisima u našoj zemlji. Ovu informaciju potvrdili su i u Službi za poslove sa strancima BiH.

Da migrantima nije uskraćena stručna medicinska pomoć, potvrdili su iz Operativnog štaba USK.

“Mi imamo medicinare u kampu koji su ispred Kantonalne bolnice i Doma zdravlja Bihać (u kampu). Bilo je primjedbi kada je riječ o ljekarskom timu Dirka Planerta da je prisutno dosta nestručnog liječenja i zato im je zabranjeno da vrše ljekarske i medicinske usluge i naši liječnici sada rade taj dio”, kazali su iz Operativnog štaba USK

Dodaje se da je zabranu rada zatražila kantonalna ministrica zdravstva i navode da će dalje Dom zdravlja Bihać i Kantonalna bolnica sa svojim ljekarima i medicinskim timom vršiti te usluge. Na pitanje o prisustvu Ljekara bez granica (MSF) iz Operativnog štaba kažu kako su oni tražili da se prebace na Vučjak, kao i da nemaju informacija o štrajku glađu migranata.

Pred nama su hladniji dani, a situacija s migrantima na Vučjaku daleko je od rješene. Kantonalne vlasti se nadaju da će Evropska komisija, ipak, na kraju pristati da se migranti sa Vučjaka izmjeste u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

usn

 

Related posts