Mesić: Presjeći koridor ako se RS pokuša otcijepiti

Kada bi Republika Srpska pokušala da se otcijepi trebalo bi odmah presjeći koridor, smatra nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

– Kada bi neko otcijepio deo BiH, da se ja pitam, presjekao bih koridor i to bi bilo za par sati gotovo – kaže Mesić.

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da vjeruje da će “doći do otcepljenja ovog entiteta od BiH i da mu niko ne može zabraniti da vjeruje, da mašta, da ima ideal”, Mesić je za FTV rekao da je Dodik dolaskom na vlast promijenio svoj prvac djelovanja.

– Mislim da on (Dodik) iskreno vjeruje da se BiH može podijeliti i da u tome smislu on sve i preduzima. Međutim, njega će vrijeme razuvjeriti kao i mnoge druge. BiH je nedjeljiva i na ovom prostoru ta arhitektura je do kraja završena, prema tome svako onaj ko troši energiju i sredstva na neostvarive ciljeve čini gluposti, mišljenja je Mesić, prenosi portal Vijesti.ba.

Na pitanje gde je u svemu tome međunarodna zajednica, Mesić kaže da je međunarodnim obavezama preuzet opstanak BiH, te da je Hrvatska potpisnica sporazuma, dakle ugovora kojim preuzima određene obaveze, a obaveza je opstanak cjelovite BiH.

– Svako onaj ko bi razbijao BiH morao bi da doživi određenu akciju onih koji garantuju njen opstanak, a u svakom slučaju to je i Hrvatska – dodao je Mesić.

Mesić je svojevremeno, pred kraj svog mandata, rekao da bi u slučaju da dođe do otcjepljenja Republike Srpske trebalo da reaguje NATO.

Related posts