Mektić: Situacija s migrantima nije haotična,imamo rješenje i ideju za još jedan migrantski centar na području USK

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik potpisali su danas memoradum o korištenju donacije za jačanje zaštite granice i efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija. Češka Republika BiH je donirala milion KM.

Mektić je tom prilikom govorio o problemima i rješenjima kada su u pitanju migranti, poduzimanju konkretnih poteza, te zloupotrebama političara, koji, kako navodi, zloupotrebljavaju priču o migrantima u našoj zemlji.

Oprema koju je donirala Češka Republika namijenjena je za Graničnu policiju BiH, a kako je kazao ministar Mektić radi se o veoma korisnoj donaciji, koja će pomoći BiH da bolje kontroliše državnu granicu.

Ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik je kazao da je pomoć državama zapadnog Balkana dugogodišnji prioritet Vlade Republike Češke.

“U obavezi smo da pomognemo BiH zbog migranata koji su na putu ka zemljama zapadne Evrope. Imamo specijalni program koji moramo iskoristiti da finansijski pomognemo državama poput BiH. Te države moraju imati bolju opremu za graničnu policiju. BiH je među državama koje su prioritetne za Češku razvojnu saradnju. Svake godine finansiramo oko 30 projekata iz različitih oblasti”, kazao je Skalnik.

Ministar Mektić je kazao da je mnogo dezinformacija i špekulacija kada je riječ o pitanjima migranata.

“Neki to predstavljaju da je to haotično. Neki izjavljuju da je u BiH i do 50.000 migranata, što nije tačno”, kazao je Mektić.

Naglasio je da neki migrantsko pitanje koriste u političke svrhe.
“Ništa haotično niti anarhično nema u BiH. Ništa drugačije se u BiH ne dešava u odnosu na dešavanja u Srbiji ili nekim drugim zemljama. Iz Srbije dolazi oko 80 posto migranata. Granica sa Srbijom nam je propusna, većina migranat iz Srbije dolazi. Migranti se koncentrišu u USK jer žele da su blizu granice EU. Za migrante treba evropsko rješenje, jer mi ne možemo sami u BiH to riješiti”, izjavio je Mektić.

Dodaje da većina migranata ima namjeru za iskazivanje azila, ali mali broj podnese zahtjev za azil.

“Imamo rješenje i ideju za još jedan migrantski centar na području USK, nabavljamo kontejnere za njihov smještaj”, kazao je između ostalog ministar sigurnosti BiH.

Na kraju je kazao da sporazum o readmisiji ne funkcioniše.

klix.ba

Related posts