Međunarodni krivični sud osudio Trumpovu odluku o sankcijama

Međunarodni krivični sud (ICC) osudio je odluku Trumpove administracije da odobri sankcije protiv osoblja ICC-a koje istražuje američke vojnike i obavještajne zvaničnike kao i onih iz savezničkih zemalja, među kojima je Izrael, navodeći da ona predstavlja neprihvatljivi pokušaj miješanja u vladavinu zakona i postupke Suda.

Trumpova izvršna naredba objavljena jučer odobrava sankcije protiv osoblja ICC koje istražuje američke vojnike i obavještajne zvaničnike, kao i saveznika kao što je Izrael, zbog mogućih ratnih zločina u Afganistanu i u drugim zemljama.

Trumpova naredba blokirat će finansijska sredstva službenika Suda i zabranit će njima i njihovoj rodbini ulazak u Sjedinjene Države.

Sud, koji ima 123 države članice, navodi u saopćenju objavljenom uz petak ujutru da „čvrsto stoji iza svog osoblja i ostaje nepoljuljan u svom obavezivanju na provođenje, nezavisno i nepristrasno, svog mandata“, navedenog u osnivačkom dokumentu, Rimskom statutu, prenosi AP.

U saopćenju se kaže da napad na Sud sa sjedištem u Den Haagu predstavlja „napad na interese žrtava zločina, od kojih mnogi vide Sud kao posljednju nadu za pravdu“.

O-Gon Kwon, predsjednik uprave suda i njegovog nadzornog mehanizma, također je kritikovao američke mjere.

“One podrivaju naše zajedničke napore u borbi protiv imuniteta i uspostavi odgovornosti za masovne zločine. Duboko žalim zbog mjera usmjerenih protiv sudskih zvaničnika, osoblja i njihovih porodica”, navodi Kwon u izjavi za javnost.

Sud sa sjedištem u Den Haagu uspostavljen je u 2002. kako bi krivično gonio ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u zemljama u kojima počinioci ne bi mogli biti privedeni pravdi. Sjedinjene Države nikada nisu bile članica ICC.

Izvor: N1

Related posts