Mediji uoči izricanja presude Mladiću: Na sudu se zlobno krevelji, lista novine iz dosade, nikada nije pokazao znak žaljenja

Izricanjem presude Ratku Mladiću u srijedu, 22. novembra, Haški tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije okončat će svoj rad.

U članku njemačke novinske agencije dpa pod naslovom “Ratko Mladić – Nepopravljivi krvnik Balkana” piše se o 75-godišnjem Ratku Mladiću, kojem se trenutno sudi za najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. O njemu se piše kao o čovjeku koji ne poštuje Haški tribunal i u svojoj domovini još uvijek važi kao heroj.

– Na vrhuncu svoje vojne moći, ovaj bosansko-srpski general zauzima Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a na istoku Bosne. Plavi šljemovi UN-a nisu pružili nikakav otpor – stoji u članku, nakon čega se opisuju “slavne” fotografije generala u vojnoj uniformi na kojima on djeci poklanja čokolade i smiruje uplakane žene.

– Samo nekoliko sati poslije, on je naredio da se očevi te djece i muževi tih žena ubiju. Oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka su ubijeni u danima nakon 11. jula 1995. godine – piše dpa.

Uvjeren da je postupao moralno

Mladić danas ima 75 godina i zbog genocida u Srebrenici će najvjerovatnije u zatvoru provesti ostatak svog života. U srijedu (22.11.) Haški tribunal UN-a o ratnim zločinima izreći će ovom “krvniku Balkana” konačnu presudu i okončati svoj rad. Mladić je pred ovim sudom već dobrih pet godina. Dok sjedi na optuženičkoj klupi ne nosi uniformu, nego bejzbol kapu i često demonstrativno iz dosade lista novine.

– Po svemu sudeći, on želi dati do znanja sljedeće: Ovaj sud – “produženu ruku NATO-a”, on ne poštuje, a naređenja svejedno ne prihvata. Odbija da skine kapu ili ustane. Pri tome se zlobno krevelji – opisuje se u članku njegovo ponašanje na sudu.

– Ovaj čovjek nije svjestan svoje krivice. Naprotiv. On je apsolutno uvjeren da je postupao moralno i u vojnom smislu briljantno. On i dalje vjeruje, kako kaže, u “pravednu nacionalnu stvar” i sebe vidi kao “zaštitnika svog naroda” od “Turaka”. Turcima u mnogobrojnim dokumentima naziva desetke hiljada ubijenih žrtava – mučenih i ubijenih muslimana.

– Poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. Došao je trenutak da se Turcima osvetimo na ovom prostoru – rekao je on tog 11. jula za kamere.

– Na osnovu njegove iskrivljene slike istorije – navodi dalje dpa – morao je osloboditi srpska područja koja su stotinama godina bila pod kontrolom Osmanskog carstva. ‘Mladić se osjećao svemoćnim’ – tim riječima ga opisuju u tužbi.

– U Srbiji je Mladić, rođen 1942. godine u Kalinoviku, heroj i genijalni strateg. Završava Vojnu akademiju u Beogradu, a 1991. postaje šef Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Kninu u Hrvatskoj. Godinu dana kasnije, on postaje general vojske bosanskih Srba. Skupa sa Karadžićem planirao je uspostavljanje Velike Srbije. Međutim, sada su njih dvojica komšije u zatvoru na Sjevernom moru u Ševeningenu – piše u članku u kojem se dalje tematizira i njegovo zdravstveno stanje, koje odbrana voli iskorištavati kao razlog da produži ili odgodi sudski proces:

– Mladić je danas zdraviji nego je to bio 2011. godine – navode iz Suda. Branitelji ga često žele opisati kao smrtno bolesnog i zbog toga nesposobnog za sudski proces. Međutim, on se sada predstavlja u svojoj omiljenoj ulozi: ulozi nesalomljivog generala.

Njemački list Oberbayerisches Volksblatt (OBV) također piše o Ratku Mladiću. U članku pod nazivom „Srebrenica: Vječno otvorena rana” autori između ostalog navode: “Genocid i progon bosanskih muslimana pod ciničnim pojmom “etničko čišćenje” su bili dio kampanje stvaranja Velike Srbije. Jugoslovenski predsjednik Milošević je također dijelom odgovoran za to.”

Međutim, pomažu li ovi procesi u preradi zločina iz prošlosti? Tužilac Serge Brammertzt odmahuje glavom: “Još uvijek ima političara u Srbiji koji negiraju genocid. Kako onda može doći do pomirenja?”

Srbija se teško nosi sa svojom prošlošću, piše dalje OBV. “Još uvijek među velikim brojem stanovnika u Srbiji Ratko Mladić je ratni heroj, koji je svoj narod u Bosni želio zaštititi od propasti. Majice sa njegovim likom se još uvijek mogu kupiti u mnogim suvenirnicama u Beogradu.”

Nacionalistički ispadi

Austrijski internet portal salzburg24.at objavio je članak pod nazivom “Ko je Ratko Mladić?”. U članku se piše o životu Mladića, koji je bio Jugosloven i komunista, te za koga niko nije mogao pretpostaviti da će biti nacionalista: “1992. godine on kreće drugim putem”.

– Kada je prebačen u Bosnu kao oficir JNA, on preuzima komandu nad vojskom bosanskih Srba. Od tada je njegov cilj osnivanje Velike Srbije, zemlje koja se proteže na sva područja na kojima žive Srbi – piše ovaj portal.

– Nakon rata, Mladić se prvo godinama krio u svojoj beogradskoj vili, gledao fudbal u javnosti i uživao status narodnog heroja. Od 2000. do 2003. krio se u jednoj beogradskoj kasarni. Međutim, beogradske vlasti su tada to žestoko negirale – dodaje se u tekstu.

Uoči presude koju će mu Haški tribunal izreći u srijedu, ovaj portal također piše o Mladićevom odnosu prema tom sudu: “Tokom suđenja, on je više puta imao nacionalističke ispade i morao je biti uklonjen iz sudnice. General nikad nije pokazao znak žaljenja.”

Related posts