Masovni protesti u SAD-u se nastavljaju, danas najveći u Washingtonu

U SAD-u se nastavljaju protesti protiv policijske okrutnosti i rasizma. Nakon komemoracije i uoči pokopa Georgea Floyda, Washington se danas priprema za veliki protest.

Jedanaesti dan za redom nastavljeni su protesti u brojnim američkim gradovima u svih 50 saveznih država.

Usprkos kiši, u noći s petka na subotu demonstranti su ispred Bijele kuće mirno  tražili pravdu za Georga Floyda. Pripadnika policije bilo je znatno manje no prethodnih dana.

Uvod je to u današnji cjelodnevni protest u kojem će grupe iz različitih dijelova grada marširati prema Lafayette parku ispred Bijele kuće gdje je zbog sigurnosnih procjena povećan  broj  barikada i proširena zaštitna ograda. Predsjednik Trump bit će u gradu za vrijeme protesta, iako preko vikenda nema najavljene javne aktivnosti, javlja HRT.Policija procjenjuje kako je riječ o najvećim demonstracijama u Washington od smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georga Floyda, no 700 pripadnika vojske iz Sjeverne Karoline svejedno je vraćeno u matičnu vojnu bazu. Grad će osiguravati lokalna policija i Nacionalna garda.

Organizatori protesta različite su grupe aktivista.

Tragična smrt Georga Floyda već je donijela promjene zakonodavstva u Minneapolisu. Lokalne su vlasti donijele odluku o zabrani tehnike gušenja- pritiska na vrat privedenih prilikom policijskih hapšenja.

Predsjednik Trump jučer se obratio tokom dana javnosti. Njegova poruka naciji bila je: Ekonomski napredak moj je odgovor na nejednakost i rasizam. No spomenuo je ipak Georga Floyda, koji je preminuo brutalnom smrću dok je bio pod nadzorom policije.

Kazao je i da svi američki državljani zaslužuju da budu jednaki pred zakonom te je ustvrdio da je ovo važan dan za Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili policajci. To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje, rekao je Trump na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts