Marš šutnje za žrtve srebreničkog genocida iz Dortmunda

U njemačkom gradu Dortmundu se danas peti put zaredom održava Marš šutnje za žrtve genocida u Srebrenici.

Dortmund je i ove godine domaćin Marša šutnje kojim se želi skrenuti pažnja njemačke javnosti na genocid u Srebrenici, a ovo okupljanje možete pratiti uživo na Facebook stranici DW Bosna i Hercegovina. Program počinje u 14:45 sati.

“Žrtve genocida u Srebrenici nikada ne smijemo zaboraviti. Ne zaboravimo i ne dozvolimo da se tako nešto ponovi“, kaže Amir Aletić, aktivista i rukovodilac organizacionog odbora. On kaže da je cilj jednog ovakvog skupa da se skrene pažnja njemačkim političarima koji se trebaju pobrinuti da se genocid u Srebrenici nađe u školskom nastavnom planu i programu.

“Najstrašniji zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata ne smije pasti u zaborav. Genocid u Srebrenici mora da ima svoje mjesto u istoriji. To zaslužuju žrtve i buduće generacije koje se trebaju pobrinuti da se takav zločin više ne ponovi”, kaže Mehmed Valjevac, aktivista iz Dortmunda koji već pet godina također nosi teret organizacije.

Organizator Marša šutnje je Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj. Očekuje se dolazak više od 2.000 ljudi iz Dortmunda i drugih gradova u njemačkoj saveznoj zemlji Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Među učesnicima Marša će pored ostalih biti Sener Cebeci, turski generalni konzul iz Essena, Ahmat Aweimer, visoki dužnosnik Vijeća džemata, Volkan Baran, poslanik u pokrajinskom parlamentu kao i Dirk Planert njemački novinar i humanitarac koji je u ratu pomagao BiH i koji se nedavno vratio iz Bihaća.

Maršu šutnje će prisustvovati i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Dortmundu kao i predstavnici humanitarnih organizacija među kojima su i predstavnici humanitarne organizacije “Help Srebrenica”.

 klix

Related posts