Majka Fatima Aldina čekala s kafom, a onda je stigla “najcrnja vijest”

U Rudniku mrkog uglja u Brezi jučer je poginuo 28-godišnji Aldin Zukić, uposlenik ovog pogona šest godina.

Zukić je radio treću smjenu u jami Kamenica, a nesreća se dogodila pred kraj treće smjene, u 4.20 sati, kada ga je zahvatila gumena traka, a potom ga usmrtila. Spasa nije bilo.

Rudari prve smjene koji su došli na posao nisu ni silazili u jamu, jer su inspektori obavljali uviđaj, dok su pogrebna kola čekala da iznesu tijelo nastradalog mladića.

Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su na licu mjesta. Aldinove kolege, komorati, poredani ispred kapije, tužnog pogleda jedu užinu. Niko ne progovara. Amir Kulaglić, izvršni direktor RMU Breza, kazao je da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik.

“Nažalost, prilikom čišćenja došlo je do uvlačenja radnika u povratnu stanicu na mašini, pri čemu je zadobio fatalne povrede. Ovo je veliki gubitak za preduzeće. Moramo poraditi na sigurnosti kako se ovo ne bi ponavljalo”, kazao je Kulaglić.

U krug rudnika stigao je i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, koji je izjavio i saučešće porodici nastradaloga. Aldina je majka Fatima Smajlović, i ne sluteći šta se dogodilo, čekala da dođe s posla. Stavila je džezvu na šporet da ga dočeka s kafom. Aldin nije došao…

“Umjesto sina, došla mi je najcrnja vijest da je poginuo. Moj Aldin bio je vrijedan i pametan. Razvedena sam i samohrana majka četvero djece, otac ih je ostavio. Jedini izvor zarade bila je Aldinova plaća. On nam je i kupio ovu kuću gdje svi živimo”, jedva je jecajući progovorila Smajlović te dodala da je njen sin bio i bolešljiv.

Iz Uprave RMU Breza i Centra za socijalni rad posjetili su nesretnu porodicu. Obdukcija nastradaloga bit će obavljena danas, a dženaza sutra.

Related posts