Lukiću 9 godina zatvora za zločine u Ključu

Bivši pripadnik Vojske RS-a, Milan Lukić, osuđen je danas na 9 godina zatvora, zbog ratnog zločina počinjenog nad nesrpskim stanovništvom u ključkom naselju Pudin Han 1992. godine. Prema presudi Kantonalnog suda u Bihaću, Lukić je kriv zato što je u vrijeme ratnih sukoba, iznuđivao novac, tukao i maltretirao veći broj civila, te sa još nekoliko osoba pucao u Ibrahima Kumalića, koji je od višestruko zadobivenih prostrijelnih rana, preminuo na licu mjesta. S obzirom da se branio sa slobode, optuženi Lukić i njegov branjenik danas se nisu pojavili pred Kantonalnim sudskim vijećem ali se nalazi u BiH i dostupan je nadležnim organima gonjenja.

U prisustvu kantonalnog tužioca Jasmina Mesića, koji je podigao optužnicu protiv sada već optuženog Milana Lukića, predsjednica Sudskog vijeća, Jasminka Karabegović je izjavila da su njegovi članovi donijeli jednoglasnu odluku, kojom se Lukić proglašava krivim za dokazana nedjela ratnog zločina. U obrazloženju stoji da je Lukić kao pripadnik Vojske RS 27.07.1992. godine u ključkom naselju Pudin Han,zajedno sa Predragom Bajićem i još dvojicom naoružanih vojnika, prisilio Ibrahima Kumalića, da od prisutnih u kući Fatime Nezić traži novac. Nezadovoljan skupljenom svotom u kuću je ušao i Bajić, pucao po prostoriji te fizički zlostavljao Dževada Kumalića, prijeteći da će ga ubiti, a zatim se pojavio i Lukić te počeo tući i maltretirati Mirsada Nezića. Nakon toga svi naoružani, i dalje vodeći Ibrahima Kumalića otišli su kući Ibrahima Draganovića, gdje su ponovili sličan scenario. Draganović je zajedno sa Nisvetom Tičevićem izveden iz kuće, brutalno pretučen, da bi na kraju Bajić, pucajući u obojicu automatskom puškom, nanio Draganoviću smrtonosne rane. Tom prilikom, Milan Lukić je zajedno sa Nenadom Bajićem i Sinišom Babićem, iz istog naoružanja rafalno pucao u Ibrahima Kumalića, koji je na licu mjesta preminuo.

Iako Lukić nije bio obavezan prisustvovati presudi, njegovo nepojavljivanje pred sudom predstavlja i njegvo odnos kao prema sudu tako i prema djelu i žrtvama, kaže Mesić.

Related posts