Livno: Amerikanac u Bosni živi američki san

Hrvatska radiotelevizija je objavila interesantan prilog o uspješnoj priči jednog Amerikanca koji je ostvario svoj američki san u Livnu. Novinar HRT-a Stjepan Stjepić priča o Livnu i neperspektivnosti grada bez tvornica i malo škrte zemlje, te da se čak i u bivšoj SFRJ u ovom gradu teško živjelo.

Ljudi su se iz Livna desetljećima iseljavali, želeći ostvariti svoj san. Danas, navodi se, odlaze cijele porodice, ali neki se i vraćaju. Svoj američki san pokušao je, ili pokušava, ostvariti Patrick Thomas Halm iz Nebraske (SAD).

Prijateljstvo Amerikanca hrvatskih korijena sa Matom Omazićem preraslo je na kraju u poslovno partnerstvo. Patrick navodi da je želio kupiti kuće u Dalmaciji i baviti se izdavanjem, ali Mato ga je odgovorio. Halm je s malo ušteđevine na planinama Kamešnice s prijateljem Matom počeo uzgoj pasmine salers. Imaju 150 goveda, uvezli su ih direktno iz Francuske.
Omazić govori u prilogu da će uvesti još jednu pasminu koje nema ni u BiH ni u Hrvatskoj. Ovi prijatelji farmeri su u procesu nabavljanja organskog certifikata, a posjeduju i halal certifikat.

Stoka je cijele godine na otvorenom. Brojne vrste planinskog ljekovitog bilja mesu daju jedinstven okus i kakvoću.

Related posts