Lijepa Britanka ljuta na medije: Nisam ja nikakav “plus size model”

Britanski model Iskra Lawrence nije oduševljena etiketom “plus size” modela koju joj mediji u Britaniji redovno “kače”.

Ovih dana lijepa Britanka uživala je u Miamiju, a njene fotografije u bikiniju završile su na naslovnicama. Uz spomenute paparazzi fotografije, britanski Independent objavio je tekst pod naslovom “Plus size model Iskra Lawrence pravi je primjer fizičkog samopouzdanja na plažama Miamija”. U spomenutom tekstu, kao što je slučaj s naslovom, britansku ljepoticu titulira se kao “plus size model”, a ona to nikako ne voli.

Vidjevši tekst britanskog dnevnog lista, odlučila je javno reagirati na Twitteru.

“*Model* Iskra Lawrence pravi je primjer fizičkog samopouzdanja na plažama Miamija”, napisala je britanska ljepotica podijelivši tekst britanskog Independenta koji ju je, prema njenom mišljenju, krivo titulirao.

Njena objava rezultirala je velikim odobravanjem javnosti, a o problemu etikete “plus size” imala je priliku govoriti u intervjuu za britansko izdanje magazina “Women's Health”.
U spomenutom intervjuu istaknula je svoju zabrinutost etiketom koja joj se tradicionalno dodjeljuje, uprkos činjenici da na visinu od 175 centimetara ima struk veličine konfekcijskog broja 38 i stražnjicu veličine konfekcijskog broja 42.

“Termin plus size smatram potpuno krivim. Redovno stiže s negativnim konotacijama koje se odnose na 60 posto žena u svijetu”, ističe britanska ljepotica.

“Vjerujem da niko ne voli etiketiranja. Kako možete nekoga definirati na osnovi njegove veličine, boje, spola, religije ili seksualnosti? Mi smo puno više od toga. Termin plus size ima negativnu konotaciju jer žene određene veličine koja odskače od standarda nisu u mogućnosti kupovati odjeću u istim trgovinama poput ostalih. Potpuno su isključeni iz mode od elitističke industrije i došlo je vrijeme da napokon odbacimo etiketiranja i sve tretiramo jednako”, zaključuje britanski model.

Related posts