Lejla Selimović, pravnica kreativnog duha: Starom namještaju udahnjuje dušu

Zeničanka Lejla Selimović, u svojoj radionici “Wood Surgery”, bavi se redizajnom starog namještaja.Ona daje novi izgled starim, naizgled neupotrebljivim komadima namještaja.

Radi se o komadima zanimljivog dizajna koji “sakupljaju prašinu” na tavanima, ostavama, garažama, vikendicama, a nakon što prođu kroz tu radionicu, postaju potpuno novi jedinstveni i funkcionalni.

Lejla Selimović po zanimanju je diplomirana pravnica, doduše nešto kreativnijeg duha. Po završetku studija, u struci je radila nekoliko godina a u periodu između traženja zaposlenja u, kako je kazala, ovako nestabilnom okruženju, odlučila je iskazati kreativnost i pokušati nešto sasvim drugo.

– I “to drugo” je, ispostavit će se, zapravo bilo ono pravo. Mogu slobodno reći da sam samoj sebi izmislila i napravila posao, koji me apsolutno ispunjava i koji je danas moja osnovna djelatnost. Registrirala sam mali obrt, garažu prenamijenila u radionicu i krenula od nule. Sve sam učila sama, istraživala, čitala, pitala, promatrala, bila radoznala da upijam što više umijeća koja mi mogu koristiti – kaže za Fenu Selimović.

Danas u radionici, osim organizacije nabavke komada, materijala, dogovaranja narudžbi, osmišljavanja novog dizajna, radi i poslove šmirglanja, sitnijih popravki, bojenja, patiniranja, oslikavanja.

– Posao fotografiranja, plasmana na tržištu, reklamiranja, finansija, organizacije transporta do kupca također je moj dio posla. To je zapravo cijeli sistem koji se mora organizirati da od jednog komada, koji je neko namjeravao baciti, napravimo priču, pa on završi u npr. enterijeru nekog finog apartmana na moru. Cijela misija je od ničega napraviti nešto i to nešto znati prodati – kaže Lejla.

Kupci su, ističe ona, najčešće ljudi koji ne pribjegavaju klasičnom uređenju životnog prostora, koji su puno putovali i svjesni su da vrhunac uređenja enterijera nije bezlični pločasti namještaj, nego da prostor čine i uspomene, komadi s pričom i dušom.

– Kupcima se naravno daje mogućnost da i sami odaberu nijanse drveta, detalje i materijale, što je i prednost ovakvog načina rada. Zbog specifičnosti posla, vremenom sam angažirana i na uređenju enterijera. Tako iza mene stoje uređeni enterijeri kafića, dućana, apartmana, radnih i životnih prostora, gdje smo kombinirali kreativne ideje sa starim i novim komadima namještaja – navela je.

Selimović naglašava da je to zanimljiv i lijep posao, zahvaljujući kojem je upoznala mnogo dragih ljudi. Posao joj prija, promijenio je i kao osobu.

– Istovremeno, to je posao iza kojeg stoji puno rada, odricanja, puno znoja i prašine. Neopisivo je zadovoljstvo nešto napraviti svojim rukama i pronaći ljude koji to cijene i koji su za to spremni izdvojiti novac. Ovo je posao od kojeg se nećete obogatiti preko noći, ali je definitivno posao koji ima perspektivu i koji donosi novac – naglasila je.

Mladim ljudima preporučila je da traže bolji život i sreću, ma gdje ona bila. To, kaže ona, može biti u Bosni i Hercegovini.

– Ne treba se vezati isključivo za struku, treba probati nove stvari, širiti vidike, ne odbijati poslove jer se iz svakog posla može nešto naučiti. Treba razvijati radne navike, stvarati prilike i ne čekati da sve padne s neba. Za one koji namjeravaju da se okušaju u poduzetništvu najbitnije je da se pronađe ono što se voli. Tada je sve puno lakše – naglasila je Lejla Selimović, koja se bavi redizajnom starog namještaja.

Related posts