LA Times uvrstio BiH u deset idealnih destinacija koje se trebaju posjetiti u 2020. godini

Bosna i Hercegovina privlači veliku pažnju turista

Los Angeles Times se prethodnih dana bavio destinacijama koje bi trebalo posjetiti u 2020. godini, a među deset destinacija našla se i naša država.

Najviše pažnje privlače Sarajevo, Trebević, Mostar i Međugorje.

– Rat u Bosni završio je u decembru 1995. godine, a multikulturalna Bosna i Hercegovina počela je novu epizodu rasta turizma. Kroz prvih devet mjeseci 2019. godine, broj turista se povećao za 11 posto, odnosno na 1.2 miliona. Glavni centar turista je Sarajevo, glavni grad, sa starim crkvama, sinagogama i džamijama, navodi se u LA Timesu i dodaje:

image
TREBEVIĆKA ŽIČARA / AMER KAJMOVIĆ

– Žičara koja vodi do Trebevića koja je ponovo otvorena 2018. godine nakon što je uništena u ranim 90. godinama. Most u Mostaru koji je napravljen u 16. vijeku, uništen je 1993. godine i popravljen je 2004. To je popularno putovanje koje se preporučuje, a grad Mostar ima ljetne muzičke festivale i skokove gdje skakači skaču u Neretvu sa Starog mosta.

image
STARI MOST / ANADOLIJA

LA Times je izdvojio i Međugorje.

– Grad Međugorje, jugozapadno od Mostara, bio je katoličko hodočasničko odredište otkad su započeta izvješća o viđenju Djevice Marije na Brdu ukazanja, 1981. Papa je ovo mjesto odobrio kao hodočasničko odredište u maju 2019. godine.

image
BRDO UKAZANJA DJEVICE MARIJE U MEĐUGORJU / EPA

Related posts