Kurban–bajram u banjalučkoj Ferhadiji: Činom dobrog djela približimo se Bogu

U obnovljenoj Ferhadiji jutros je na Kurban-bajram, u prisustvu brojnih vjernika, muftija banjalučki Osman ef. Kozlić predvodio bajramski namaz i uputio poruku da se čovjek činom dobrog djela približava Bogu.

– Sada idemo svojim kućama i vršimo obredno klanje kurbana u krugu svoje porodice, familije, komšija i prijatelja i da napravimo bajramski ručak. Bajramsku radost dijelimo sa onima koji su nam dragi – rekao je Kozlić.

On je istakao da je njegova današnja poruka sadržana u riječi kurban–čovjekovo nastojanje da se činom dobrog djela približi Bogu.

– Nažalost, mi smo se udaljili od Boga i božije riječi i zapovjedi. Oni koji glavu okrenu od božijih riječi, imat će težak i tegoban život. Mi na ovim prostorima imamo problema, na kolektivnom i individualnom planu i ne pridržavamo se božijih riječi na pravi način. Ovo je prilika da se bar na korak približimo istinskoj vjeri. Sve dok u jednom srcu ima zlobe, zavisti i mržnje, tu nema vjere i ljubavi – kazao je Kozlić.

Istakao je i da se, kada se govori o broju vjernika na području Banje Luke, ne može iskazati potpuno zadovoljstvo.

– Proces povratka nije završen sve dok ljudi osjećaju želju da se vrate. Broj Bošnjaka nije na zadovoljavajućem nivou. Ovo je mala skupina muslimana koja, ipak, ovdje u miru i rahatluku dočekuje svoj balgdan i upražnjava vjersku tradiciju – kazao je Kozlić.

Banjalučani koji su se danas okupili u banjalučkoj Ferhadiji ukazali su na značaj Kurban-bajrama za vjernike i istakli da su srećni što sve protiče u miru i svečanoj atmosferi.

– Ovo je veliki muslimanski praznik koji ću provesti sa svojom porodicom. Muslimani čitavog svijeta ga slave sa svojim najbližima, prijateljima i ljudima dobre volje – istakao je Šefik Hodžić.

Related posts