Krupljanin Armin Marić: Ponosan sam jer sam jedini iz regije kandidiran za nagradu

Bosni i Hercegovini ukazana je velika čast, zahvaljujući srednjoškolcu Arminu Mariću iz Bosanske Krupe, koji je ovih dana nominiran za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, odnosno takozvani dječiji Nobel.

Riječ je o prvoj osobi iz BiH, ali i cijele regije, koja je nominirana za ovu nagradu, koju je svojevremeno dobila i Malala Yousafzai, pakistanska učenica i aktivistica za prava djece, koja je 2014. postala i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Armin se tako našao među 151 kandidatom iz cijelog svijeta, te samo osam njih iz Europe koji su, zbog rada na poboljšanju dječijih prava, predloženi za izuzetno vrijedno priznanje.

“Odličan sam učenik i aktivista brojnih udruženja kako u svom gradu tako i širom BiH, te je nominacija za ovu nagradu kruna brojnih uspjeha u mom životu. Za ovu nagradu nominirala me Mreža za izgradnju mira, čiji sam aktivista dugi niz godina, što me dovelo u rang s mnogim poznatim ljudima iz cijelog svijeta kao što je nobelovka Malala, te sam iznimno ponosan na to da sam jedino dijete iz BiH i regije koje je ikada kandidirano za dječijeg Nobela”, kaže za Radiosarajevo.ba Armin koji je učenik četvrtog razreda Opće gimnazije Bosanska Krupa.

Dodaje i kako je nominaciona aplikacija bila dosta opširna, zbog čega ju je morao pisati nekoliko sedmica, na engleskom jeziku, ali je svoj zadatak shvatio veoma ozbiljno te se nada kako će biti jedan od tri osvajača ove nagrade.

Inače, nagradu je pokrenula organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, a dobitnici ovogodišnje nagrade bit će poznati 15. novembra, dok će završna svečanost i dodjela nagrada bit će održana 4. decembra u Haagu.

Pored nominacije za ovu nagradu, Armin je itekako aktivan učenik, pa se kroz svoje školovanje, ali brojne vanškoslske projekte interesira za prirodne nauke. Ističe kako ga najviše interesira biologija, zbog čega je dobio brojna priznanja.

“U augustu 2016. godine primljen sam u program Tunza Eco Generation, a od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz cijelog svijeta postao sam jedan od 33 ambasadora. Tada sam uspješno provodio svoje aktivnosti i radionice, pa sam te godine proglašen jedinim ekološkim ambasadorom Europe. Također, učestvovao sam i na najvećem internacionalnom edukacijskom takmičenju World Education Games, koji podržava UNICEF, gdje sam od 6.3 miliona mladih iz 166 zemalja, zahvaljujući svom znanju, dospio među njih 100 najboljih”, dodaje izuzetno uspješni srednjoškolac iz Bosanske Krupe.

Također, pojasnio je i kako već pohađa online kurseve naprestižnijih fakulteta, a za njih se prijavljuje kako bi stekao vrijedno znanje za svoju budućnost.

“Imao sam mogućnost slušati predavanja iz biohemije, genetike, molekularne biologije, rekombinantne DNK tehnologije, racionalne medicine. Nakon petomjesečno sudjelovanja u predavanjima, pristupio sam pisanju ispita i položio sam taj ispit sa 95 posto uspješnosti, zbog čega sam dobio i verificirani certifikat MIT-a”, ističe Armin.

Na kraju, ističe kako je veoma zahvalan kolegama iz Mreže za izgradnju mira, koji su ga i kandidirali za ovu prestižnu nagradu, te se nada kako će na taj način svima njima, ali i mladima u BiH donijeti vrijednu počast.

“Moja poruka svim mladima širom BiH je da budu najbolji u onome što im najbolje ide, da učestvuju u raznim takmičenjima, konkursima, posebno međunarodnim. Veoma važno je uključiti se u svjetske tokove i pokazati svijetu koliko znanja imaju i koliko uspjeha mogu postići mladi iz naše države”, zaključio je Marić.

Radiosarajevo.ba

Related posts