Kritična situacija zbog poplava u Krajini: Izlile se rijeke, voda prijeti kućama

Usljed povećanog vodostaja uzrokovanog padavinama rijeka Bliha izlila se u Sanskom Mostu i voda prijeti kućama u Alagića polju, a u naselju Krkojevci kod Sanskog Mosta poplavljen je dio poljoprivrednog zemljišta zbog većeg vodostaja Sane, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK).

“Stigao nam je vanredni izvještaj za općinu Sanski Most u kojem se navodi da je u protekla 24 sata na tom području palo 44 litra kiše po metru kvadratnom, te da je nakon toga formiran i sniježni pokrivač od jednog centimetra. Po prestanku padavina u narednim danima očekuje se stagnacija i pad vodostaja Sane i njenih pritoka”, rekao je Kartal.

Inače, trenutni vodostaj Sane je 313 centimetara, a kritična tačka je 380 centimetara.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona potvrdio je da je rijeka Una u Bihaću jutros premašila kritičnu tačku, ali da za sada još nema prijetnji od poplava.

“Jutros je premašena kritična tačka. U Gradu Bihaću vodostaj Une iznosi 101 centimetar, a kritična tačka je 100 centimetara. Uzrokovano je to kišnim padavinama koje su iznosile 40 litara po metru kvadratnom”, naveo je Kartal.

On je istakao da je usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo do povećane mutnoće pitke vode vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća što je ustanovljeno analizom.

“Potrošaćima se preporučuje prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži prije upotrebe za piće”, naveo je Kartal.

Inače, nakon olujnog vjetra koji je proteklih dana puhao na području USK-a usljed čega su oštećeni brojni privredni i stambeni objekti do sada su stanje prirodne nesreće proglasila dva grada i to Bihać i Cazin i općina Bosanska Krupa.

“Bosanska Krupa je prva proglasila stanje prirodne nesreće jer je manja općina i brže su sagledali situaciju. Nakon njih to je učinio i Grad Cazin dan kasnije. Ali od početka je postojala dobra saradnja gradonačelnika Cazina kao komandanta i načelnika Štaba koji je šef civilne zaštite. Išli su po terenima i sagledavali situaciju od samog početka olujnog nevremena”, istakao je Kartal.

Naveo je da je Grad Bihać treći koji je imao štete na području USK-a koji je proglasio stanje prirodne nesreće.

“Pošto su naselja i mjesne zajednice Srbljani, Brekovica, Sokolac na uzvišenjima sporije se sagledala situacija na tom području. Ali, Grad Bihać nije zakasnio što se tiče propisa i zakona kada je u pitanju proglašenje stanja prirodne nesreće”, poručio je Kartal.

Related posts