Kraljevski Bužim: Najznačajniji utvrđeni grad u Bosni i Hercegovini

Smješten na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine grad Bužim graniči sa Bosanskom Krupom na istoku, Cazinom na jugu i Velikom Kladušom na sjeverozapadu.

Bužim je bio kraljevski grad, a poslije Bihaća i najznačajniji grad u Krajini koji predstavlja kombinaciju utvrde i feudalnog dvora.

Grad je dvostruk i sastoji se iz unutrašnjeg, starijeg, i vanjskog mlađeg dijela. Unutrašnji grad zidan je prije upotrebe topova, u obliku trapeza, sa četiri okrugle kule na uglovima i četvrtastom kapi-kulom nad ulazom. Inače, kod Bužima najznačajniji objekti su ove kule građene na tri etaže.

Vanjski dio grada je u obliku trapeza s dvije tabije i dvije kule povezane ravnim bedemom. Prema ploči u zidu iz 1495. godine, pisanoj glagoljicom, vanjski grad je sagradio Juraj Mikuličić nešto prije te godine, da bi unutrašnji dio zaštitio od topova. Hamdija Kreševljaković smatra da je taj dio izgrađen 1484. godine. Ćiro Truhelka s pravom kaže za Bužim da je jedna od “najsavršenijih ratnih građevina u Bosni’’. Može se dodati da je Bužim sa svojom prostornom kompozicijom i arhitekturom najljepši i umjetnički najvrjedniji utvrđeni grad u Bosni i Hercegovini.

Izvor: usn.co.

Related posts