KRALJ TROPSKOG VOĆA: ANANAS IMA BLAGOTVORNO DJELOVANJE NA ZDRAVLJE

Ukoliko ste u potrazi za prirodnim lijekom koji će doprinijeti sprečavanju različitih oboljenja ili koji će vam pomoći da se riješite već postojećih problema, onda je ananas rješenje za vas.Health24 donosi listu od sedam načina na koje vam može pomoći ovo tropsko voće.

Među brojnim koristima koje možete dobiti iz ananasa ističe se njegovo blagotvorno djelovanje na digestivni trak, imunološki sistem, takođe je ananas dobar za gubitak težine, oporavlja mišiće, jača kosti, čisti kožu, a sprečava i gubitak kose.

Olakšava varenje

Ništa nije tako neugodno kao grčevi u stomaku koji su mahom povezani s lošom probavom.Ukoliko suočite s poteškoćom da probavite hranu koju konzumirate, započnite s dodavanjem ananasa svojim dnevnim obrocima.  Ovo voće sadrži probavni enzim bromelain koji pomaže u razgradnji molekula proteina.

Kada se razgrade, molekule se lakše apsorbiraju što rezultira poboljšanom digestijom.

Jača imunitet i suzbija upalu

Nagla promjena vremena uglavnom rezultira povećanim brojem slučajeva oboljelih od prehlade i gripe, kao i od sezonskih alergija. Konzumiranje ananasa, koji obiluje vitaminima, uključujući i vitamin C, dobar je način da ojačate svoj imunološki sisitem kako biste spriječili bolest.

Studija provedena na više od 90 djece pokazala je da ona djeca koja su jela ananas imaju manji rizik od zaraze virusnim ili bakterijskim infekcijama. Digestivni enzim, bromelain, takođe ublažava simptome upale.

Dobar za gubitak težine

Pokušavate smršati, ali ne možete prestati jesti? Umjesto slatkiša i grickalica, uzmite krišku ananasa. Ovo sočno voće ima malo kalorija, a mnogo vlakana. Vlakna vam pomažu da duže ostanete siti, pri čemu smanjujete ukupni unos hrane.

Oporavlja mišiće

Kada je riječ o oporavku mišića, ananas je jedno od najjačih prirodnih rješenja. Kombinacija bromelaina, vitamina C i mangana čini ovo voće savršenim lijekom za one koji svakodnevno vježbaju u teretanu.

Bromelainova protivupalna svojstva suzbijaju upalu koja dolazi s povredama, dok je vitamin C antioksidans koji igra važnu ulogu u rastu tkiva.

Jača kosti

Kaže se da mangan poboljšava zdravlje kostiju. Također, on pomaže u održavanju zdravih vezivnih tkiva. Čak i mala količina ananasa sadrži preko 70 odsto preporučene dnevne doze mangana koje vaše tijelo treba. Voće poput malina, jagoda i banana takođe sadrži velike količine mangana. Sve navedene vrste voća stavite u blender i napravite sebi odličan smuti za vrele ljetne dane.

Čisti kožu

Bromelain i vitamin C nisu samo dobri za probavu, već su sjajni i za vašu kožu. Imaju protivupalna svojstva koja pomažu ako se neprestano borite s aknama. Zahvaljujući upravo protivpalnim svojstvima, ananas možete koristiti za ljepšu kožu, bez obzira da li jedete ovo voće ili ga koristite u vidu kreme za lice.

Prisutnost minerala mangana u tragovima u ananasu povećava proizvodnju kolagena u tijelu. Povećani kolagen u tijelu omogućava da rane brže zacjeljuju, a to dobro dođe u situacijama kada oštetite kožu, prenosi Klix.

Sprečava gubitak kose

Kako starimo, kosa nam počinje ispadati. Ukoliko ste zabrinuti zbog toga što svakim novim kupanjem primijetite da imate sve manje vlati na glavi, nastavite jesti ananas. Vitamin C je antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, a oni su najveći krivci za sprečavanje rasta kose. Ojačavajući svoje tijelo vitaminom C iz ananasa suprotstavljate se ovom efektu.

Related posts