Krajišnici žele vratiti spomenik borcima protiv austrougarske okupacije Bihaća

Kako bi ovjekovječili hrabru borbu i otpor Bišćana austrougarskoj okupaciji, predstavnici udruženja “Naša Krajina naša baština” uputili su inicijativu za podizanje ili kako kažu vraćanje spomen-ploče na Debeljači, brdu koje se nalazi nadomak Bihaća, s kojeg je austrijska vojska krenula u zauzimanje grada.

-Budući da se u septembru ove godine navršava 140 godina otpora austrougarskoj okupaciji, smatrali smo prigodnim obilježiti taj jubilej na način da se na mjestu gdje je već nekada postojao spomenik koji je, nažalost, bez traga nestao u periodu između dva svjetska rada, podigne novi i tako ovjekovječi jedan vrlo značajan dio historije našeg grada – pojašnjava Rešad Behić, predsjednik Skupštine udruženja.

Austrijanci su 1878. godine u mjesecu septembru navalili na Bihać, a najžešće borbe su trajale od 7. do 19. septembra. Nakon brojnih okršaja i velikog krvoprolića Bihać je bio sa svih strana opkoljen i časnici Miri-beg i Hasan-aga su morali predati grad austrijskoj vojsci. Spomenik kod Žegara podignut u čast palih austrijskih vojnika još uvijek svjedoči jednu hrabru borbu i otpor kojeg su Bišćani pružili stranim okupatorima.

-Simbolika tog mjesta jeste da se radi o koti na kojoj su se često tokom historije vodile presudne borbe za odbranu Bihaća. Tim spomenikom želimo da odamo počast našim pradjedovima koji su se borili za slobodu ove države i uspostavimo trajno sjećanje na njihova junačka djela. Mi smo Gradskoj upravi i Ministarstvu za boračka pitanja uputili incijativu za podizanje spomenika na tom mjestu i nadam se da će oni pozitivno da odgovore na istu. Ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo pokušati da svojim sredstvima i uz pomoć sponzora podignemo kakav takav spomenik kako bi obilježili to mjesto i značajan dio historije – ističe Behić.

Iz udruženja ističu kako ovim žele odaslati poruku javnosti o tome da grad Bihać ima bogatu historiju i kulturno naslijeđe koje treba sačuvati i prema njemu pokazati jedan civilizacijski odnos u smislu njihovog očuvanja kako bi naredne generacije znale historiju svoga grada.

Related posts