Krajišnici: Ne prihvatamo Zakon o akcizama jer njime tjerate i ljude i firme iz BiH

Udruženje građana Bosanske krajine u ime privrednika, poljoprivrednika, špeditera i transportera iz ovog dijela BiH uputili su vlastima otvoreno pismo u kojem naglašavaju kako ne mogu prihvatiti Zakon o akcizama jer, kako kažu, povećanje cijena goriva dovodi u pitanje njihov opstanak i razvoj poslova.
Kako navode u pismu, usvajanje i realizacija ovakvih zakona “nisu interes države i naroda, već vladajućih stranaka i ljudi koji žive ne račun države, a ne za državu”.

“Kako ovo objasniti poljoprivrednicima koji rade po cijeli dan i noć da bi preživjeli, dok se vi gospodo vozite skupocjenim autima i imate primanja koja ne opravdavate trudom i radom, a rezultatima još manje? U centru smo raznih dešavanja i svi nas svojataju kada nas trebaju, a svi nas se odriču kada samo zasluženo tražimo. Već dugo vas upozoravamo da smo prisiljeni opet familijarno odlaziti u zapadnu Evropu i ‘gore’ tražiti egzistenciju, nauku, sportski i umjetnički se afirmisati… Ali, sva sreća da najviše volimo svoje pa dolazimo, vraćamo se i živimo tu, odolijevamo historiji i vama, nepravednoj politici i ovakvoj filozofiji vlasti”, navodi se u otvorenom pismu Krajišnika.

Oni dalje pojašnjavaju kako su dosad bili prisiljeni da razumiju neke od prijatelja i partnera koji su registrovali firme u Hrvatskoj i Sloveniji zbog CEMT dozvola i drugih povoljnijih uslova poslovanja te rada na njihovom tržištu radi zarade koja opet završi u Krajini.

“Imajte na umu da su neki privrednici početkom godine ušli u realizaciju nekih biznis planova i zadužili se, a onda se pojavljuje povećanje obaveze prema državi, što nam ugrožava konkurentnost i prodaju poljoprivrednih proizvoda i robe te pružanje usluga”, zaključili su Krajišnici u pismu.

Podsjećamo, Zakon o akcizama kojim se povećavaju cijene nafte i naftnih derivata za 15 feninga po litru usvojen je 7. aprila u redovnoj proceduri, na 27. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Related posts