Korićanske stijene: Više od 200 ubijenih Bošnjaka i Hrvata, za mnogim žrtvama još se traga

Prije 26 godina na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić strijeljano je više od 200 muškaraca, logoraša, najviše Bošnjaka i Hrvata koji su bili zatvoreni u prijedorskim logorima, a 21. avgusta 1992. godine dovedeni su na ovu lokaciju. I danas se traga za brojnim žrtvama, a procesi identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka nisu završeni.

– Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive – tim riječima pripadnici interventnog voda policije RS iz Prijedora logoraše su postrojili na rubu provalije, naredili im da kleknu i pucali im u leđa, nakon čega su tijela logoraša padala u ponor dubok preko 300 metara. Da bi bili sigurni da niko neće preživjeti, pucali su i bacali bombe na tijela u provaliji.

Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela da se dio odgovornih procesuira i kazni, te da istina o ovom zločinu bude zabilježena. Sve žrtve ovog zločina još uvijek nisu pronađene.

Tijela ubijenih logoraša prebačena su i zakopana na drugim lokalitetima o čemu svjedoče i snimci Službe javne bezbjednosti Prijedor nastali 4. septembra 1992. godine. Odgovorni za ovaj zločin i oni koji su učestvovali u premještanju tijela (pripadnici policije RS i Civilna zaštita iz Skender Vakufa) još uvijek šute o lokaciji ove masovne grobnice.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na 8 godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Bacanjem 250 ruža i učenjem Jasina, preživjele žrtve i porodice ubijenih će 22. augusta, u organizaciji Udruženja logoraša “Prijedor 92” i “Kozarac”, obilježiti 26. godišnjicu stravičnog zločina nad logorašima na Korićanskim stijenama.

Related posts