Konobarima u Dubrovniku veći bakšiš od plaće u BiH

Neki će biti žrtve prevara, neki možda i zastalno ostanu da rade, ali većina sezonaca ide na posao bez obzira na sve – valja zaraditi za porodicu!

Nema preciznih podataka o tome koliko Bosanaca i Hercegovaca radi sezonske poslove vani. Ipak, prema procjenama, svake godine samo u Hrvatskoj privremene poslove nađe skoro 20.000 bh. građana. Poznato je da svi radno sposobni muškarci, primjera radi, iz sela Mramor kod Kaknja hljeb zarađuju u Mariboru.

Bez prijave

Ima i onih koji posao nađu u Austriji, Njemačkoj, Finskoj. Među njima je najveći broj konobara, kuhara, sobarica, dadilja, zanatlija, građevinara…

Iskusniji sezonci, s kojima smo razgovarali, posao počinju tražiti oko Nove godine. Uglavnom ga traže preko zavoda i društvenih mreža ili internetskih stranica. Oni kažu da radnik koji ide na ove poslove, mora računati na radno vrijeme “od jutra do sutra”, uglavnom od 12 do 14 sati dnevno. Tako se, kažu, za tri mjeseca može zaraditi kao za cijelu godinu u BiH.

– Situacija u državi je katastrofalna, radi se za minimalac, uglavnom bez prijave. Kako od toga prehraniti djecu – pita se Ivica Križanac iz Viteza.

On je nekoliko sezona kao konobar radio u Dubrovniku.

 

– Imao sam mjesečno više bakšiša nego što je to prosječna plaća u BiH. Čak su i primanja stalno zaposlenih toliko mala da se bez dodatnog posla ne može preživjeti u našoj zemlji tako da smo prinuđeni raditi sezonske poslove – kaže na kraju Križanac.

Mostarac Anel Mušić konobarisao je nekoliko sezona na Makarskoj rivijeri, u Živogošću.

– Radio sam u jednom odmaralištu na plaži. Plaćom sam bio prezadovoljan. U odnosu na konobarske plaće u BiH, u Hrvatskoj su u turističkim mjestima skoro duplo veće – govori nam Mušić te dodaje da se njegov rad cijenio i da je za to bio i adekvatno nagrađivan.

 

Velika potražnja

A i velika je potražnja iz susjednih zemalja za radnicima iz BiH, što govori da su naši ljudi vrijedni i radini. Primjera radi, samo u Srednjobosanskom kantonu (SBK) poslodavci iz Hrvatske do sada su već tražili 600 konobara, barmena, kuhara, sobarica i čistačica, a nude plaće do 1.500 KM, uz osiguran smještaj u hotelu i hranu. Iz Zavoda za zapošljavanje SBK kažu da u ovoj susjednoj zemlji posla ima i za kuhare, sobarice, čistačice i pomoćne radnice u kuhinji…

Niko ne zove Agenciju

Agencija za rad i zapošljavanje BiH ove godine od poslodavaca iz inozemstva nije primila nijedan zahtjev u vezi sa sezonskim poslovima i nemaju podatke o tome koliko je bh. sezonaca zaposleno u inozemstvu uz posredstvo privatnih agencija ili zahvaljujući ličnom kontaktu sa poslodavcem.

– Agencija nekoliko godina nije dobila nijedan zahtjev iz inozemstva za sezonskom radnom snagom tako da nemamo te podatke – kazao je Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije.

avaz.ba

Related posts