Kolinda Grabar-Kitarović po svijetu priča o susjedima: Dijelimo zabrinutost za BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nakon sastanaka s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u New Yorku poručila da s njim dijeli zabrinutost u vezi sa stanjem na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslijediti. Grabar-Kitarović ni ovaj put nije propustila da spomene BiH.

“Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Dijelimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen Izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države, rekla je predsjednica Hrvatske novinarima nakon sastanka s Guterresom, prenosi Jutarnji list.

Dodala je da glavni sekretar UN-a dobro poznaje stanje na jugoistoku Evrope.

“Htjela bih da se malo više uključi, da zajedno pokrenemo neke incijative koje će više voditi rješavanju otvorenih pitanja i trajnom miru na jugoistoku Evrope. Tu smo dogovorili daljnju saradnju, susrete i razgovore”.

O dijalogu Beograda i Prištine razgovarala je, kako je kazala, i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem.

“Zanimljivo je bilo razgovarati s predsjednikom Kosova Thacijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom posljednjem što se čuje o mogućoj razmjeni teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenijela sam naše argumente, odnosno stajalište i činjenicu da načelo Badinterove komisije o granicama na teritoriji bivše Jugoslavije mora ostati uklesano u kamenu”.

Related posts