Ko su najveći gubitnici u trci za Parlament BiH i Predstavnički dom FBiH?

Najveći gubitnici među strankama iz FBiH na nedavno održanim opštim izborima, kada su u pitanju Parlamentarna skupština BiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, su SBB, Nezavisni blok, DF i BPS Sefera Halilovića.

Naime, SBB prema sada prebrojanim glasovima u parlamentu BiH imaće dva ili tri poslanika, a u prethodnom mandatu imao je četiri. Što se tiče federalnog nivoa, tu je situacija još gora, jer će sa 16 spasti na svega sedam poslanika, što je pad za više od 50 odsto.

U SBB-u nisu bili raspoloženi da razgovaraju, ali se juče putem Facebooka oglasio Fahrudin Radončić, lider ove stranke, koji je najavio da će SBB znati kako da bude lider opozicije u naredne četiri godine.

Nezavisni blok doživio je debakl na nivou BiH. Oni su imali tri poslanika, i to Senada Šepića, Sadika Ahmetovića i Salka Sokolovića, koji su nakon napuštanja SDA formirali ovaj blok. Oni će umjesto tri sada imati samo jednog poslanika, i to Fuada Kasumovića, koji je osvojio 19.433 glasa. Kako nezvanično saznajemo, Kasumović se neće odreći pozicije gradonačelnika Zenice i na njegovo mjesto ulazi Aida Baručija.

Što se tiče odbjegle trojke iz SDA, nisu ostvarili zavidne rezultate. Sokolović je kao kandidat za poslanika u parlamentu BiH dosad dobio povjerenje 742 birača, Šepić je u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojio 26.182, dok je Ahmetović kao kandidat za predsjednika RS prikupio 2.528 glasova. U federalnom parlamentu ovaj blok trebalo bi da ima četiri mandata.

Senad Šepić, predsjednik Nezavinog bloka, kazao je da su u ovoj stranci zadovoljni rezultatima koje su postigli i da će se nastaviti boriti za uvođenje elektronskog glasanja, kako bi se spriječile velike krađe, što se, kako tvrdi Šepić, desilo i na ovim izborima.

Lošije rezultate u odnosu na prethodni četvorogodišnji mandat ostvario je i DF s obzirom na to da su u prošlom mandatu u Predstavničkom domu FBiH imali 14 poslanika, a sada mogu računati na njih 10, dok u državnom parlamentu ovaj put mogu računati na tri mandata, a u prošlom sazivu su imali pet poslanika. I sam lider DF-a Željko Komšić je rekao da neće biti u vlasti u naredne četiri godine.

I BPS Sefera Halilovića, prema dosadašnjim rezultatima, na pragu je da ode u političku istoriju. Inače, ova stranka je imala jednog poslanika u državnom i četiri u federalnom parlamentu i bila je uvijek tu da “ugasi vatru”.

Kako stvari stoje, nakon što je ostalo da se prebroji još oko 20 posto glasačkih listića, u Parlamentarnoj skupštini BiH, kada je u pitanju Federacija BiH, najviše glasova su dobili SDA, HDZ BiH i SDP BiH, stranke koje bi, ako hoće stabilnu parlamentarnu većinu, trebalo da uđu u koaliciju i na državnom i na federalnom nivou.

Zanimljiva je takođe i činjenica da bi Naša stranka, koja je u federalnom parlamentu imala samo jednog poslanika u prošlom sazivu, u ovom trebalo da dobije pet mandata, što je ekstra napredak.

I novoformirana PDA u federalnom parlamentu može računati na četiri mandata, kao i stranka Narod i pravda Elmedina Konakovića, nekadašnjeg kadra SDA.

nezavisne.com

Related posts