Kineski turisti iz Wuhana pregledani u Neumu: Sutra su u Sarajevu, a onda putuju u Beograd

Grupa kineskih turista stigla je večeras u Neum gdje su podvrgnuti pregledima službenika Federalnog zavoda za javno zdravstvo prije nego što su upućeni u hotel u kojem će prenoćiti. Od toga je 18 turista iz kineskog Wuhana odakle je potakao opasni koronavirus.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako Zavod za javno zdravstvo FBiH prati situaciju i provodi mjere koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija kada je u pitanju opasnost od koronavirusa.

U razgovoru za Klix.ba rekao je kako kineski turisti sutra stižu u Sarajevo gdje će ostati jedan dan te nastavljaju putovanje, kako saznajemo, u Beograd.

“Oni su smješteni u hotel i pratimo situaciju u skladu s preporukama WHO. Ne možemo ni bolje ni manje nego što reaguju sve druge evropske zemlje. Kantonalni zavod za javno zdravlje će sutra uraditi potrebne mjere iz epidemiološkog nadzora u samom hotelu”, rekao je Čerkez.

Istakao je kako su oni ušli zdravi u Milano i Hrvatsku i sada se njihovo stanje prati u našoj zemlji.

“Pojavljuju se prvi slučajevi i u Evropi te uvijek postoji mogućnost da neko razboli i u BiH. Na nama je da u tom trenutku reagujemo”, kazao je Čerkez.

Podsjetimo, grupa kineskih turista iz Wuhana, grada u kojem su se u decembru pojavili prvi slučajevi oboljelih od koronavirusa, avionom je jučer sletjela u Milanu, gdje su medicinski pregledani i nijedan nije imao simptome bolesti. Nakon toga su se zaputili u Hrvatsku, gdje su obišli Plitvička jezera, a danas su posjetili dijelove Dalmacije i stigli u Neum gdje su smješteni u hotel.

 

Izvor:klix

 

Related posts