Kina će u julu lansirati prvi rover na Mars, možda prije NASA-e

Kina planira realizovati svoju misiju na Mars u julu te će lansirati svoj rover.Plan Pekinga je da misija Tianwen-1 započne u julu lansiranjem rovera na Mars, a to znači da bi mogla preduhitriti misiju Perseverance koju planira američka svemirska agencija NASA.

Dvije naučne misije na Crvenu planetu podrazumijevaju slanje rovera na njenu površinu, ali će ovo biti prvi pokušaj za Peking. Lansiranje kineskog rovera će biti obavljeno pomoću rakete Long March 5 Y4 čiji je cilj dostaviti orbiter i rover na Mars.

NASA-ina misija je planirana za period između 17. jula i 5. augusta, a osim rovera Perseverance, na Mars će biti poslan i mali nadzorni dron Ingenuity. Taj dron će tražiti mjesta koja će rover istraživati, a pomoći će mu i da pronađe najbolji put.

Kineska misija je dio napora da ova zemlja sustigne rivale i njihove svemirske programe. Najteže će biti spustiti dron na površinu Marsa, a inžinjeri su osmislili kombinaciju padobranskog sistema i retroaktivnih potisnika, kao i zračnog jastuka za završnu fazu.

Lander Evropske svemirske agencije pod nazivom Schiaparelli je pokušao sletjeti na površinu Marsa 2016. godine, ali se srušio zbog problema s kompjuterom.

Kina je uspješno dostavila dva rovera na Mjesec 2013. i 2019. godine u sklopu programa Chang'e, a cilj je u budućnosti realizovati misiju slanja posade u svemir, kao i pokretanje svemirske stanice.

U periodu od kraja maja do početka septembra će Zemlja biti najbliže Marsu, pa je to razlog odabira termina lansiranja.

Treću misiju na Mars pod nazivom Al Amal (Nada na arapskom jeziku) pripremaju Ujedinjeni Arapski Emirati. Orbiter je razvijen u saradnji s američkim univerzitetima, a bit će lansiran pomoću japanske H-IIA rakete, piše Russia Today.

Izvor: Klix.ba

Related posts