Kćerkica zbog terapije izgubila kosu, tata joj vratio osmjeh na lice

Desetogodišnja djevojčica Ela jedna je od, kako se pretpostavlja, pet osoba u svijetu koje su oboljele od veoma rijetke i nažalost vrlo agresivne maligne bolesti. Sve do prije tri mjeseca Ela je bila zdrava i vesela djevojčica. Nažalost, sa zimskih praznika u svoj treći razred Ela se još uvijek nije vratila, jer od januara je učionicu morala zamijeniti bolničkom sobom.

Sve je počelo uoči Nove godine s, naoko, bezopasnom kvržicom veličine oraha. Liječnici su pretpostavili da je riječ tek o povećanom limfnom čvoru, no nalaz iz Amerike otkrio je da se radi o vrlo rijetkom i agresivnom malignom tumoru zbog kojeg je Ela, u samo dva mjeseca, prošla dvije operacije i započela liječenje kemoterapijom zbog čega joj je, prošle sedmice, otpala kosa.

Vidjevši tugu u Elinim očima, njen je otac učinio nešto što bi se, u tako teškim trenucima, rijetko ko sjetio. Kako bi utješio svoju kćerkicu i pokazao joj da s njom proživljava svaku sekundu, tata Tomica se ošišao na nulu, a njegova je humana gesta djevojčici vratila optimizam i široki osmijeh na lice.

Tata velikog srca sada sam brine o sedmogodišnjoj Elinoj sestrici, dok je njegova supruga preselila u iznajmljeni stan u Rijeci, kako bi svakodnevno mogla biti uz bolesnu kćer.

„Zdravstveni problemi naše Ele počeli su oko Nove godine, kada joj se ispod ključne kosti, na prsima, pojavila kvrga veličine oraha. Odmah smo otišli na pregled, no liječnici su nas umirivali tvrdeći kako se najvjerovatnije radi o benignoj tvorevini, otečenoj lojnoj žlijezdi. Budući da pretrage, koje su uslijedile, nisu pokazale o čemu se konkretno radi, supruga i ja smo insistirali da se ta kvržica odstrani operativnim putem. Nakon operacije uslijedio je šok – doktorica nam je rekla da je riječ o vrlo čudnom tkivu kakvo nikada prije, u svojoj tridesetogodišnjoj praksi, nije vidjela. Bili smo zbunjeni i izgubljeni. Uslijedilo je mučno čekanje patohistološkog nalaza koji je trebalo doći za sedam dana, no sedmica je prošla, a na pitanje šta se događa s našim djetetom niko nam nije želio ništa konkretno odgovoriti“, kaže Elin otac Tomica.

Supruga i on su potom saznali da je doktorica koja je operisala Elu snimke izrasline poslala na uvid stručnjaku koji radi na Harvardu, no ni američki ljekar na temelju tih snimaka nije mogao otkriti o čemu se tačno radi te je zatražio da mu kolege iz Hrvatske pošalju i uzorak tkiva.

„Nalaz koji je potom stigao iz Amerike, šokirao je i nas i ljekare – ispostavilo se da Ela ima vrlo agresivni PEC-om rak. Koliko su naši ljekari uspjeli istražiti, od te je vrste tumora do sada u svijetu oboljelo samo četvero ljudi“, kaže Elin tata.

Jedina želja koju sada imaju Elini roditelji je ozdravljenje njihove kćeri. Šanse su velike, jer, kako kažu ljekari, došli su na vrijeme, dok se tumor još nije proširio. Ipak, nakon prve operacije, bolest se vratila te se na istom mjestu pojavila nova kvržica. Zbog tako brzog povratka tumora te zbog stepena njegove malignosti, u konsultaciji s Referentnim evropskim centrom Padova djevojčici je određeno liječenje kemoterapijom.

„Iako su nam rekli da je tumor izvađen na vrijeme, ne postoji nažalost niti jedan medicinski aparat koji bi mogao utvrditi ima li u Elinom tijelu nano stanica. Naime, te mikro stanica mogu metastazirati, a ukoliko bi se to dogodilo, bio bi to Elin kraj te su se stoga ljekari odlučili za liječenje kemoterapijom. No, nakon što je Ela 16. marta završila s trodnevnom kemoterapijom, počele su se javljati nuspojave – osip, upale grla, problemi s kašljem. Ela više ne može kući jer bi to, s obzirom na njeno sadašnje stanje i narušeni imunitet, bilo previše rizično. No, ono što je nju, kao djevojčicu koja će uskoro napuniti jedanaest, najviše pogodilo je gubitak kose.

“Kada je prošle sedmice ostala bez kose, nisam znao kako joj vratiti optimizam, a onda sam spontano odlučio – obrijat ću glavu tako da oboje budemo bez kose. Ozareni izraz Elinog dječjeg lica, kada me ugledala s novom frizurom, bio je sasvim dovoljan da znam da sam napravio malu, ali pravu stvar za svoju kći“, kaže Elin otac Tomica.

Related posts