Karamatić: Zašto za migrante ne važe isti zakoni kao za građane BiH

Delegati u Domu naroda državnog Parlamenta nisu danas usvojili informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o migrantskoj krizi, jer su protiv ove informacije bili delegati iz Kluba Srba. Zanimljivo je da je informacija o kojoj su delegati raspravljali sačinjena u februaru ove godine.

U toku rasprave izneseno je nekoliko prijedloga u vezi s rješavanjem problema migrantske krize. Usvojen je zaključak Marija Karamatića kojim se od Ministarstva sigurnosti traži da naloži svim policijskim agencijama da provode zakone BiH.

– Kad bih sad ja otišao pred Vijećnicu, ovdje u Sarajevu, i legao na zemlju da spavam, prišao bi mi policajac i zatražio bi mi dokument sa slikom, kako bi mi utvrdio identitet. Ako ne bih imao takav dokument, odveo bi me u policijsku stanicu i u zatvoru bih proveo sve dok moj identitet ne bi bio potvrđen. Ne vidim zašto se to ne primjenjuje i na ljude koji su nelegalno prešli granicu BiH – kazao je Karamatić.

Prema njegovom mišljenju, od oko 9.000 migranata, koliko ih je registrovano u BiH, samo mali broj njih stvarno bježi od ratnih dešavanja u zemljama iz kojih dolaze. Većinu čine ekonomski migranti ili, kako je istaknuo, čak i ljudi koji bježe od zakona u svojim zemljama.

– Recimo, mi prihvatamo ljude iz Alžira, koji ima veći BDP po glavi stanovnika od BiH – upozorio je Karamatić.

Delegat Sifet Podžić je napomenuo kako bi Vijeće ministara BiH što prije trebalo ispuniti zahtjeve Granične policije za dodatnim ljudima i novcem, kako bi se ojačala kontrola na granici.

Delegat Sead Kadić je upozorio na teško stanje u vezi s migrantskom krizom u kojem se našao Unsko-sanski kanton. Podsjetio je da je Evropa prije nekoliko godina prihvatala migrante, a da sada to ne čini. Pri tome Bugarska i Grčka, kao zemlje EU-a, nisu zatvorile svoje granice, tako da ti migranti na kraju dolaze do BiH, gdje za sada i ostaju.

Izvor: Faktor

Related posts