Kakvu moć imaju probiotici i zašto su važni za naše zdravlje?

ŠTA SU PROBIOTICI?

U pitanju su prirodni mikroorganizmi koji ukoliko se unose u adekvatnim količinama mogu biti dobri za vaše zdravlje. Komercijalno se najčešće dodavaju u mliječne proizvode. Redovnim unošenjem određenih probiotika možemo ojačati svoj organizam u borbi protiv prehlade, proliva i drugih zdravstvenih poteškoća.

DEFINICIJA

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi koji čine dobrobit svojim “domaćinima”. LAB (lactic acid bacteria) i bifidobakterija suuobičajni tipovi mikroba koji se koriste kao probiotici, ali određene plesni i bacili mogu takođe biti korisni.

KORISNE BAKTERIJE

Neke bakterije poput L. bulgaricus i S. thermophilus ne spadaju zvanično u probiotika ali su upravo to bakterije koje pretvaraju jogurt od mlijeka. One proizvode mliječnu kiselinu razgradnjom laktoze, pa tako omogućavaju lakše varenje mlijeka u crijevima koje u nefermentisanom obliku mnogim ljudima predstavlja problem. Zato se jogurt mnogo lakše vari od mlijeka, prenosi Men's Health.

RAZLIKE

Probiotici i prebiotici su dvije različite stvari, iako se često kombinuju u zdravim mliječnim napicima. Prebiotici su nesvarljive materije koje se dodaju u hranu kako bi omogućile bolji rast probiotskih bakterija. Tipično su to vlaknasti ugljeni hidrati koji svojom funkcijom pomažu proces varenja hrane, iako su sami nesvarljivi. Prebiotici se mogu dodavati raznim prehrambenim proizvodima, ali se nalaze i prirodno u hrani poput soje, čičoke, ovsa, lista maslačka, luka…

Related posts