Kako prirodno očistiti zrak u vašem domu bez skupocjenih pročišćivača

Hemijski spojevi poput formaldehida, benzena, trikloretana i ksilena, koji se najčešće nakupljaju u zraku u zatvorenim prostorima, zato što isparavaju iz namještaja, zavjesa, presvlaka, boja, lakova i slično, mogu izazvati glavobolje, disajne tegobe, iritaciju očiju, nervozu ili umor. Stoga je važno barem unutar doma kontrolisati količinu štetnih hemijskih supstanci.

Pored toga što su izuzetno dekorativne, brojne zelene biljke veoma su efikasni prirodni čistači zraka u zatvorenim prostorima. Istraživači NASA-e nazivaju ih gutačima štetnih hemijskih spojeva.

Na primjer, bršljan je djelotvoran u uklanjanju benzene, ugljen monoksida, formaldehida i drugih alergena kao što su plijesni i lebdeće čestice. Tokom zimskih mjeseci dodatnu vlagu suhim prostorijama pružit će bambus. Još jedna efikasna biljka sa velikim zelenim listovima je fikus koji učinkovito uklanja nečistoće iz namještaja i tepiha.

Ukoliko želite čist i zdrav zrak u vašem domu, izbjegavajte hemijske osvježivače zraka, insekticide i deterdžente od sintetičkih hemijskih sastojaka. Umjesto toga, savjetuju naučnici, koristite se prirodnim sredstvima poput sode bikarbone, limuna, soli, eteričnih ulja…

Još jedan izuzetno važan faktor je temperatura. Stručnjaci za kvalitet zraka podsjećaju da održavate umjerenu sobnu temperaturu kako biste spriječili prekomjerno stvaranje ugljen monoksida i čađi. To se odnosi i na što manje duhanskog dima.

Obavezno provjetravajte prostor u kojem boravite, naročito u danima poboljšanja kvaliteta zraka, kažu naučnici. Dotok svježeg zraka sprečava stvaranje vlage i plijesni. Pored toga, razmaknite vaše zavjese i pustite sunčevu svjetlost u vaš dom.

Redovno usisavanje također je ključno za održavanje čistoće zraka u vašem domu koji nekada može biti zagađeniji od zraka izvana. Naime, redovno usisavanje i brisanje podova smanjuje koncentraciju alergena i drugih toksina.

Na kraju, vašu kuću uvijek možete dodatno osvježiti mirisima svježeg limuna, narandže ili eteričnim uljem eukaliptusa.

Izvor: klix

Related posts