Kad prokockaju i popiju pare, krenu noću po komšiluku, od vrata do vrata

Dvadesetak porodica u zaseoku Kruščik, 20 kilometara udaljenog od gračaničke mjesne zajednice Lukavica, mjesecima noću nema mira od lokalnih kabadahija. Njima u sitne sate, kako je nedavno na sjednici Općinskog vijeća kazao vijećnik Almedin Devedžić, dolaze nepoznate osobe, koje im lupaju na vrata i prozore te ih na taj način uznemiravaju.

Od nekih vlasnika kuća čak traže i novac. Devedžić je pozvao policiju iz Gračanice da se ozbiljno pozabavi ovim problemom, jer se u ljude uvukao strah. Mještani se boje da bi im se moglo dogoditi i nešto gore.

– Ovo je postalo neizdrživo. Možete samo zamisliti kako je kada vas nepoznate osobe probude u dva ili tri sata poslije ponoći. Od policije tražimo veće prisustvo na terenu da bi se osobe identificirale i da bi se problemu stalo ukraj – kaže Devedžić za Dnevni avaz.

Predsjednik Mjesne zajednice Lukavica Mirsad Hadžić ističe da se zna ko su osobe koje u zaseoku Kruščik noću bude mještane i novac traže.

– Svi mi u Lukavici znamo ko su oni. Do sada su ih bila četvorica, sada su ostala trojica. Nezaposleni su i žive u rasturenim porodicama. Sjede noću, piju, kockaju se, a kada im ponestane novca, odu i traže u selu. Mislim da će policija ovaj problem ubrzo riješiti – ističe Hadžić.

Inače, Lukavica je tranzitna mjesna zajednica i nije rijetkost da se događaju i neka od najtežih krivičnih djela. Mještani se i danas sjećaju 24. decembra 2014. godine kada su lopovi u Klokotnici sajlom iz ležišta iščupali bankomat “NLB banke”, težak tonu i po.

Bankomat su vukli do Lukavice, a kada su vidjeli policijsku zasjedu, ostavili su ga i pobjegli. Jedno vrijeme lopovi iz okoline Travnika i Kaknja su krali stoku u Lukavici, Lukavici Rijeci i Sjenini, sve dok im policija nije napravila zasjedu i tako prekinula cijeli lanac krađa sitne i krupne stoke.

Posljednji slučaj koji je uznemirio mještane Lukavica Rijeke dogodio se 21. januara, kada se dovezao kriminalac D. M. On je držao pušku u automobilu te se parkirao pored džamije, gdje su ga pronašli mještani i slučaj prijavili policiji. D. M. se prilikom pokušaja legitimiranja dao u bijeg te je nakon dramatične jurnjave uhapšen.

Related posts